Lena Mellin: ”KD har levt på stödröster två val i rad”

NYHETER

Kristdemokraterna får bottennoteringen 2,6 procent i en ny Sifoundersökning – långt under riksdagens fyraprocentsspärr.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror inte att Ebba Busch Thor kan vända utvecklingen till valet 2018.

– Nej, för närvarande ser jag absolut inte något som talar för det.

Foto: TT

– Men det är klart saker och ting kan alltid hända. Men just nu ser jag inte det, säger Lena Mellin.

Aftonbladets politiska kommentator ser partiledaren Ebba Busch Thors nya, hårda linje som partiets stora problem. Kristdemokraternas väljare ogillar partiets nya inriktning med restriktiv invandring och hårdare straff.

– Traditionellt är kristdemokraternas väljare ganska snälla. De tycker om att vara snälla mot folk, och att inte inte döma människor för hårt. Jag tror att Ebba Busch Thor har svårt att vrida om linjen till något som KD:s väljare tycker om, säger Lena Mellin.

Att moderata väljare nu slutar stödrösta på den borgerliga Alliansens minsta parti kan vara en möjlig förklaring till dippen i väljarundersökningen.

– Man ser redan nu tendensen att de moderata stödröstarna inte röstar på KD. För att de redan tror att KD kommer åka ur riksdagen, säger Lena Mellin.

”Stora problem för AKB”

För att stärka Alliansen har andra borgerliga väljare kryssat KD på valsedlarna.

– Kristdemokraterna har levt på stödrösterna i två val i rad. Däremot är det såklart bra för moderaterna, när de får stöd från väljarna som egentligen är moderata, säger Lena Mellin.

Men KD:s svaga stöd betyder dåliga tider även för Moderaterna.

– Jag tänker så här: det är ytterligare ett problem för Alliansen, när ett av deras partier som ser ut att åka ur riksdagen i nästa val. Anna Kinberg Batras problem som oppositionsledare är stora helt enkelt, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.