Rasism mot svenskar i London efter brexit

1 av 2
NYHETER

Eu-ministern: ”Jag är chockad”

Sedan Storbritannien röstat igenom brexit har livet förändrats markant i landet.

Nu utsätts även svenskar för främlingsfientliga påhopp.

– Jag blev väldigt förvånad och chockerad, säger EU-minister Ann Linde.

I somras röstade Storbritannien igenom brexit och nu blir det allt närmare till den tidpunkt då landet lämnar Europeiska unionen.

Och livet på de brittiska öarna har förändrats markant den senaste tiden med främlingsfientlighet och rasism – även mot svenskar.

– Jag blev väldigt förvånad och chockerad, säger Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde, till Aftonbladet efter ett besök i landet.

Under ett besök i London träffade ministern David Davis, den brittiska ministern med ansvar för brexit och handelsministern Liam Fox. Hon träffade dessutom en grupp svenskar bosatta i London.

Gruppens vittnesmål chockade henne.

– De gav en samstämmig bild av att efter brexit har flera av dem råkat ut för främlingsfientlighet. Att de blivit tillsagda att åka hem, att vissa sagt att ”vi röstade ju för att ni skulle åka ut” eller att de blivit tillsagda att skriva på konstiga kontrakt, säger hon.

Kollegan: ”Jag röstade för att du skulle försvinna”

En kvinna fick höra av en kollega att denne ”röstat för att hon skulle försvinna”, varpå chefen på företaget tvingades skicka ut ett mejl med information om att sådant beteende inte accepteras.

Medan en annan kvinna berättade hur hon blev ombedd att skriva på ett kontrakt med en klausul som förklarade att om hon inte får stanna i landet har arbetsgivaren rätt att upphäva kontraktet.

– I EU ska det inte förekomma någon diskriminering, och det är viktigt att man får ett avtal där man kan se att svenskar som bor i Storbritannien kan bo kvar och att svenska företags intressen tas tillvara.

Linde: ”Inget som vi önskar”

Omkring 100 000 svenskar bor i Storbritannien och ungefär 30 000 britter bor i Sverige. Ann Linde tog upp frågan med brexitministern David Davis.

– Jag klargjorde att det är viktigt, även efter ett utträde, att vi har en bra relation till Storbritannien.

Både ministrarna klargjorde för henne att Storbritannien med största sannolikhet även kommer att lämna EU:s inre marknad.

Något som kommer få stora konsekvenser för Sverige, enligt Ann Linde.

– Det beklagar jag. Det kommer att få ekonomiska konsekvenser även för Sverige eftersom det blir svårare att handla med dem om de lämnar den inre marknaden och det är inget som vi önskar, säger hon.

– Det här är ingen drömsituation, men det är viktigt att vi får till rejäla konstruktiva förhandlingar för ingen part kommer vinna på om man försöker göra det så svårt som möjligt för den andra parten.