Sverigedemokraterna

Åkessons skivomslag bröt mot lagen

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

NYHETER

När Jimmie Åkessons band ”Bedårande barn” använde sig av lilla riksvapnet på ett skivomslag bröt de mot lagen. Men Sverigedemokraternas partiledare och hans bandkamrater klarar sig utan vidare påföljd.

Det var i november som Jimmie Åkessons (SD) band ”Bedårande barn” släppte singeln ”Försvara och bevara” med ett skivomslag där bandmedlemmarna porträtterades som superhjältar – med lilla riksvapnet Tre kronor på bröstet.

En privatperson uppmärksammade användandet av symbolen och kontaktade Riksarkivet för att fråga om det var ett okej sätt att använda sig av riksvapnet på.

”Skivan med omslaget lanseras bland annat på Facebook och deras webbplats. Är det tillåtet?”, undrade personen i sitt mail.

Nu har svar kommit från Riksarkivet. Statsheraldiker Henrik Klackenberg slår fast att det, precis som privatpersonen misstänkt, inte är lagligt att använda sig av lilla riksvapnet på det vis som Åkesson och hans bandkamrater gjort.

Ändrade omslaget

För att använda sig av Tre kronor i kommersiella sammanhang krävs nämligen tillstånd från Patent- och registreringsverket, något som Bedårande barn saknat. Klackenberg påpekar dock att bandet snabbt vidtagit åtgärder, varför de undkommer vidare påföljd.

”I det aktuella fallet ersattes emellertid bilden av tre öppna kronor, två över en, med en enkel öppen krona redan samma dag som ditt påpekande kom”, skriver Klackenberg och fortsätter:

”En sådan krona saknar lagskydd, varför skivomslaget nu är oantastligt ur ett heraldiskt perspektiv.”

På Riksarkivets hemsida konstateras att Patent- och registreringsverket är ”mycket restriktivt” med att ge tillstånd för användning av statsvapnet.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Patent- och registreringsverket

Jimmie Åkesson