Lars Adaktusson vill till riksdagen

avJosefin Silverberg, Olof Svensson

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson uppger att han tänker kandidera till riksdagen i valet nästa år.

Han utesluter inte att Kristdemokraterna tar emot stöd från SD – men motsätter sig ett aktivt samarbete med partiet.

– Jag tror inte på att man kan förhandla med ett parti som har rötter i rasism och vit makt-miljö, säger Lars Adaktusson till Aftonbladet.

Lars Adaktusson vill komma in i riksdagen.

Lars Adaktusson har arbetat i Bryssel sedan 2014 då han blev Kristdemokraternas ledamot i Europaparlamentet. Nu vill han jobba inom svensk politik och tar sikte på att bli invald i riksdagen nästa år. För Aftonbladets reporter Olof Svensson berättar han om beslutet:

– Det är en lång process, ytterst är det så att medlemmarna nominerat mig och vill att jag ska ställa upp. Då gäller det att veta vem som är ens uppdragsgivare, nämligen medlemmarna.

Vad skulle du jobba för om du kom in?

– Det är för tidigt att säga, det beror på hur riksdagsgruppen ser ut och vilka utskott som blir aktuella för min del. I Europaparlamentet har jag haft ett stort fokus på utrikespolitik med inriktning på mänskliga rättigheter och det vill jag gärna fortsätta med.

Han utesluter inte stöd från SD för att alliansen ska kunna regera. Det gäller i så fall enbart passivt stöd och inget samarbete i sakfrågor.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte vill förhandla med SD, men är det så att de stöder vår politik tar vi emot det naturligtvis, även när det gäller budgeten.

– Jag tror inte på att man kan förhandla med ett parti som har rötter i rasism och vit makt-miljö. Man ska förhandla med partier som man delar grundläggande värderingar med, säger Adaktusson.

Nobbas av valberedningen

Både Lars Adakutsson och KDU-ordföranden Sara Skyttedal har tidigare sagt att de kandiderar till posten som KD:s vice ordförande. Valberedningen har dock valt att inte nominera någon av dem vilket KDU har kritiserat KD för.

– Vid sidan av Ebba Busch Thor är det dem som KD-väljarna ser som de bästa företrädarna för Kristdemokraterna, säger KDU-ordföranden Christian Carlsson till Dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM