Kim Jong-Uns nya vätebomb sägs kunna nå USA

Uppgifter: Kan monteras på långdistansrobotar

1 av 5 | Foto: KCNA / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

På bilderna inspekterar Kim Jong-Un Nordkoreas nya vätebomb – tillräckligt lätt för att montera på en interkontinental ballistisk robot.

Det rapporterar i alla fall regimtrogna nyhetsbyrån KCNA.

– Alla delar av vätebomben har tillverkats i landet, säger diktatorn Kim Jong-Un till statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nu hävdar Nordkorea att man kan ”tillverka hur många kärnvapen som helst”.

På lördagskvällen släppte KCNA ett meddelande med bilder av Kim Jong-Un. I svart kostym inspekterar han vad som sägs vara landets nya vätebomb. Vapnet är tillräckligt lätt för att monteras på ballistiska robotar som kan ta sig över flera kontinenter.

Enligt nyhetsbyrån kan den nya bomben detoneras på hög höjd och med stor kraft.

I juli ökade spänningarna mellan Nordkorea och svurna fienden USA. Då utförde Nordkorea två lyckade tester av den nya interkontinentala ballistiska missilen Hwasong-14. Robtens räckvidd täcker stora delar av USA:s fastland, enligt nyhetsbyrån AFP.

FAKTA

Vätebomber

Vätebomber kallas även H-bomber eller termonukleära vapen. De är kraftigare än atombomber, den andra typen av kärnvapen. En vätebomb bygger på fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor, i motsats till atombomb som bygger på fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor. Den ungersk-amerikanske fysikern Edward Teller räknas som vätebombens fader. Han deltog i utvecklingen av den första atombomben i USA 1941–46 och utsågs 1950 till ledare för vätebombsprogrammet. 1952 testade USA den första vätebomben i Stilla havet.

Källa: TT/Nationalencyklopedin