Heta listan: 9 personer vi snackade om i veckan som gick

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
James Comey
NYHETER

Vilka har gjort avtryck i nyhetsveckan, vecka 19 2017?

Varje vecka listar Aftonbladets Lena Mellin, Martin Schori, Anna Andersson och Oisín Cantwell nio personer som dominerat nyhetsflödet.

 1. James Comey. Fick sparken
  Beskedet slog ner som en blixt från klar himmel – och sände chockvågor genom Washingtons politiska elit.
  Donald Trump sparkar sin FBI-chef James Comey, högst ansvarig för utredningen om presidentens Rysslandskontakter. ”Det är ett groteskt maktmissbruk”, säger CNN:s juridiska expert Jeffrey Toobin.
  Uppsägningen, som James Comey själv fick reda på via ett tv-inslag, kom bara dagar efter att Comey frågats ut av senaten gällande kontakten mellan Trumps kampanjstab och Ryssland.
  Comey och Trump har haft en frostig relation, inte minst sedan han tillbakavisade president Trumps påstående om att han skulle ha blivit avlyssnad av Obama-administrationen samt när han lade ner utredningen mot Hillary Clinton.

 2. Lisa Frost. Rapporterar om rekordkall maj
  Det är naturligtvis inte Lisa Frosts fel men i veckan var vi många som hickade till när vi drog upp rullgardinen: nyfallen snö! I maj! Så längt söderut som på Öland låg snön i tisdags. Det har snöat, haglat och blaskat. Nätterna har också varit rekordkalla, med flera minusgrader i många delar av landet. Det är polarluft från Arktis som dragit ner över oss, förklarade meteorologerna. Men vädret till trots så är det ändå maj. Det blir nog sommar i år också.

 3. Jessica Wenna. Åklagaren pressar "Arbogakvinnan" under rättegången.
  I Västmanlands tingsrätt har rättegången mot kvinnan som misstänks för bland annat två mord inletts. I veckan stod hon till svars för sin förre makes död, som hittades drunknad under mystiska former. Indicierna är många - men bevisen få.

 4. Marita Ulvskog. Tvingades pudla.
  Som vice ordförande i EU-parlamentets Palestinagrupp poserade Ulvskog under en demonstration mot Israels behandling av palestinska fångar med en bild av de livstidsdömde terroristen Marwan Barghouti. Efteråt beklagade hon inte kollat vem bilden föreställde.

 5. ​Kevin. Förundersökningen återupptagen.
  Är en rättsskandal på väg att rullas upp? Två bröder, fem och sju år gamla, ansågs ha mördat fyraåriga Kevin 1998. I Svt granskar journalisten Dan Josefsson utredningen. Frågetecknen är många och åklagare har återupptagit undersökningen.

 6. Robin Bengtsson. Tävlade i Eurovision
  I skrivande stund vet vi inte hur det går för vår representant i Kiev, men i tisdags gjorde han i alla fall sin plikt och såg till att vi tog oss till final. Detta trots strul med tekniken – rullbanden de dansar på – under genrepen. Läs allt om finalen på Nöjet!

 7. Linnéa Claeson. Framtida makthavare.
  Handbollsspelaren, juridikstudenten och den ivriga instagrammaren toppade TCO;s årliga lista över 99 framtida makthavare. Mest känd är hon kanske för sitt regnbågsfärgade hår och den, stundtals humoristiska, kampen mot sexuella trakasserier och näthat.

 8. John Ausonius. Åtalad för mord i Tyskland.
  Mördade Ausonius, mer känd som Lasermannen, en kvinna i Frankfurt 1992? En tysk åklagare anser det och har väckt åtal för brottet. Det finns såväl teknisk bevisning som vittnen. Men om Ausonius fälls bakas straffet in i den livstidsdom han redan avtjänar.

 9. Moon Jae-In. Svors in som president.
  Företrädaren Park satt bakom lås och bom anklagad för korruption när Sydkoreas nye president svors in. Den 64-årige människorättsadvokaten har många problem att ta itu med, exempel utbrett missnöje med politiker och förhållandet till Nordkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM