Kina varnar för ett krig mellan USA och Nordkorea

Kinas utrikesminister: ”Alla förlorar” – Nordkorea till Trump: ”provocerar” med Twitter

WASHINGTON. Nordkorea menar att Donald Trumps Twitter-inlägg är en provokation.

Nu varnar Kina för att faran för krig är överhängande.

– Om ett krig bryter ut kommer resultatet vara en situation där alla förlorar och ingen vinner, säger utrikesministern Wang Yi enligt den franska nyhetsbyrån AFP.

Den amerikanska flottan har den senaste veckan skickat en anfallsgruppering till Koreahalvön med hangarfartyget USS Carl Vinson i spetsen.

Nu varnar Kina för att en militärkonflikt mellan USA och Nordkorea är överhängande.

– "På senare tid har spänningarna ökat. Känslan är att en konflikt kan bryta ut när som helst, säger Kinas utrikesminister Wang Yi enligt nyhetsbyrån AFP.

– Om ett krig bryter ut kommer resultatet vara en situation där alla förlorar och ingen vinner, fortsätter Wang Yi under presskonferensen i Peking.

Trump: Kina eller USA tar hand om Nordkorea

Efter att under torsdagen ha bombat ett IS-fäste i Afghanistan med den största ickekärnvapen-bomben i den amerikanska militärens arsenal fick Donald Trump frågan om det också var menat som en signal till Nordkorea.

– Jag vet inte om det här skickar en signal eller inte. Det spelar ingen roll om det gör det eller inte. Nordkorea är ett problem och det problemet kommer att tas om han, svarade den amerikanska presidenten då.

Han twittrade också senare:

”Jag har stort förtroende för att Kina kommer att hantera Nordkorea på rätt sätt. Om de inte klarar av det kommer USA, med dess allierade, att göra det.”

Nordkorea: ”Trump provocerar”

Just Donald Trumps upprepade Twitterinlägg om Nordkorea ses som ytterligare en provokation i Nordkorea.

– Trump provocerar hela tiden med sina aggressiva ord. Det är inte Den demokratiska folkrepubliken Nordkorea utan USA som ställer till med problem, säger Nordkoreas vice utrikesminister Han Song Ryol i en intervju med nyhetsbyrån AP som återges av Washington Post.

Kina vädjar

Han antyder också att Nordkorea inte kommer vänta på att USA attackerar.

– Vi har redan tillgång till kraftfulla kärnvapen, och vi kommer definitivt inte vänta med armarna i kors i väntan på ett amerikanskt förebyggande anfall, säger han.

Kinas utrikesminister Wang Yi vädjar till såväl Trump som Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att sluta provocera varandra.

– Vi uppmanar alla parter att avstå från att provocera och hota varandra, vare sig i ord eller handling, och inte låta den här situationen bli oåterkallelig och ohanterlig, säger han vid presskonferensen i Peking, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE