Ryska myndigheter har släppt den här bilden från mötet.
Ryska myndigheter har släppt den här bilden från mötet.

Trump träffar ryske utrikesminister Lavrov i Vita huset

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA:s president Donald Trump och den ryska utrikesministern Sergej Lavrov möts i Vita huset under onsdagen.

Mötet sker mindre än ett dygn efter att FBI-chefen James Comey fått sparken - vilket återigen väcker spekulationer om Rysslands inblandning i den amerikanska presidentvalskampanjen.

– Comey gjorde inte ett bra jobb, sa Trump om uppsägningen.

Mötet sker efter att Sergej Lavrov träffat sin amerikanska kollega Rex Tillerson i Vita huset tidigare under förmiddagen.

De båda utrikesministrarna diskuterade då både Syrien och Ukraina.

Lavrovs besök har dock överskuggats av nyheten om att Trump under tisdagskvällen meddelade att FBI-chefen James Comey får sparken.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll vid lunchtid, amerikansk tid, en pressträff där han sa att man ingående hade diskuterat situationen i Syrien och att man hade en gemensam åsikt att kriget måste avslutas.

Dock ska USA:s sanktioner mot Ryssland inte ha diskuterats.

”Inte ett ena bevis”

Lavrov tillbakavisade även uppgifterna om att Ryssland skulle ha påverka det amerikanska presidentvalet eller politiken i övrigt och sa att det är ”förödmjukande” för det amerikanska folket att höra på om att Ryssland skulle kontrollerar den politiska situationen i USA

– Angående fejkinformationen om att vi skulle ha kontroll över den amerikanska inrikespolitiken … hur skulle den ryska federationen kunna påverka den amerikanska politiken, i ett så starkt land?, sa Lavrov.

Lavrov borstade även av sig kritiken om ryska kontakter med Trumpadministrationen genom att säga att det inte finns ett enda bevis eller fakta på det och att presidenten själv avfärdat det som ”fake news”.

Lavrov avslutade även med att de politiker som väcker frågor kring en rysk inblandning i valet är ”skadliga för det politiska systemet i USA”.

”Gjorde inte ett bra jobb”

Ungefär samtidigt, i det Ovala rummet i Vita huset, gjorde president Trump ett kort uttalande och sa att mötet med Lavrov varit ”mycket bra”.

– Det förfärliga dödandet i Syrien måste få ett slut, sade Trump efter mötet och tillade enligt Reuters att "alla arbetar mot det målet".

När han fick frågan om sitt beslut att sparka Comey svarade han kort:

– Comey fick sparken för att han inte gjorde ett bra jobb.

Ryska myndigheter har släppt den här bilden från mötet.
Ryska myndigheter har släppt den här bilden från mötet.
Publicerad:

LÄS VIDARE