Israel/Palestina-konflikten

Björklund: Smaklöst agerande av regeringen

Av: 

Martin Schori

NYHETER

Liberalernas partiledare Jan Björklund är hård i sin kritik mot regeringens röst för den omdiskuterade Unesco-resolutionen.

– Jag tycker det är smaklöst agerande. Vi har gjort upp med de stora arabiska diktaturerna om en Israel-fientlig röst, säger han.

Igår var Sverige det enda EU-landet som röstade för en resolution, som Israel anser vara anti-israelisk, i organet Unesco.

Jan Björklund är mycket kritisk mot Sveriges ja-röst.

– Det är språket i resolutionen som har framkallat den israeliska reaktionen. De heliga platserna benämns med de arabiska namnen. Alla som sysslar med Mellanösternpolitik vet hur känsligt det är.

Resolutionen, som röstades igenom med siffrorna 22–10 (23 avstod), slog bland annat fast att israeliska utgrävningar i östra Jerusalem är ett brott mot internationell lag. Den beskriver Israel som en ”ockuperande makt” och fastslår att man inte har suveränitet över Jerusalem.

”Israelfientligt beteende”

– Det är de arabiska diktaturerna som uppfattar det som ett brott mot internationell lag och den uppfattningen ansluter sig nu Sverige till. Den rödgröna regeringen har ju från börjat slagit in på en Israelfientlig linje. Samtidigt lägger man ner mer kraft på att ha en god relation med arabländernas diktaturer, säger Björklund.

Donald Trump och samtliga senatorer i USA har tidigare uppmanat Unesco att förkasta resolutionen. Efter protester tonades en första version ner i sin kritik av Israel, men inte tillräckligt för att EU-länderna skulle gå med på den.

Sveriges agerande väckte snabbt kritik från den israeliska ambassadören i Sverige, Isaac Bachman.

Den israeliska människorättsorganisationen Emek Shaveh kallar dock Unesco-beslutet för ”balanserat” och ”nödvändigt” eftersom alternativet öppnar för att Israel ska kunna annektera hela Jerusalem.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Israel läxar upp svenske ambassadören

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Unesco

Israel

Jan Björklund

Donald Trump