Fånge vandaliserade avdelning i flera timmar

NYHETER

I januari vandaliserade en fånge en avdelning på Hall ostört i flera timmar.

På plats saknades tillräckligt med utbildad personal för att ingripa.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN

En lördag i januari, på fängelset Hall utanför Södertälje, började en intagen att hota personal om att han ville slåss. Säkerhetsavdelningens larmchef och den övrig personalen backade ut från avdelningen och fången hade sedan fritt spelrum att vandalisera avdelningen i tre och en halvtimme.

Händelsen har nu utretts av Kriminalvården som bland annat påpekar att det är personalbrist på anstalten.

Den intagna vandaliserar avdelningen ostört med bland annat två stekpannor och lyckas krossa två fönsterrutor, slå sönder sju taggläsare och två övervakningskameror.

Vakthavande befäl skickar ut ”insats kod röd” vilket meddelar att de som är utbildade för ingå i insatsstyrkan kallas in.

Säkerhetsklass 1 anstalt

Nu kritiseras händelsen. Kriminalvården anser att fängelset saknar tillräckligt med insatsutbildade kriminalvårdare för den typen av intagna som finns på fängelset.

På avdelningen fanns tre utbildade för att ingå i insatsstyrkan, två utbildade kunde komma in för att hjälpa till och häktet i Huddinge skickade fyra utbildade från sin personal.

Om de varit tränade och haft utrustning som batong och pepparspray så hade personalen snabbt kunnat ingripa istället för att invänta personal utifrån.

Hall har 10–12 personer som ingår i insatsstyrkan och kontinuerligt tränar, men kriminalvårdens krav vid säkerhetsklass 1 ska ha en fast insatsstyrka på 20 personer finnas på plats.

”Svårt att försvara säkerhetsarbetet”

Om någon skulle skadats, så ser utredaren det svårt att försvara säkerhetsarbetet i allmänhet och Kriminalvården i synnerhet, skriver de i utredningen.

Mats Ehn är chef för anstalten.

– Vi har en hög omsättning av personal och vi har fått färre personal sedan vi stängt två avdelningar. I det här fallet så valde larmchefen att frysa avdelningen och invänta förstärkning. Det är olyckligt att det tog så lång tid men genom det beslutet så skadades heller ingen personal eller intagen.De båda intagna på avdelningen har ett stort våldskapital.

Kunde det undvikas om ni haft mer personal?

– Man gör det väldigt enkelt för sig om man enbart ser till antal personal. Vid större incidenter så är det inte helt ovanligt att vi hjälps åt med personal mellan anstalter och häkten.

När kommer ni komma upp i kriminalvårdens krav på 20 insatsutbildade i personalen?

– Vi kommer att bygga ut på Hall och inom ett år kommer vi att ha 100 nya platser, då hoppas jag att vi kan komma upp i rätt antal. Vi kommer försöka under tiden, men det är inte säkert det finns personal att rekrytera helt enkelt, säger Mats Ehn.

ARTIKELN HANDLAR OM