Så påverkas Sverige: ”Terror känner inga nationsgränser”

NYHETER

Terrordådet i London fördöms av Anders Ygeman och Anders Thornberg, som ansvarar för Sveriges säkerhet.

– Den första reaktionen är naturligtvis sorg, men också ilska och vrede mot de fega mördarna, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Säpo samarbetar med säkerhetspolisen i Storbritannen för att stötta, och se om det finns information som kan påverka Sveriges säkerhet eller svenska intressen.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Anders Ygeman.

Det viktigaste just nu är att ta reda på så mycket som möjligt om gärningsmännen, säger inrikesministern om lördagens terrorattack i London.

– Den första reaktionen är naturligtvis sorg, men också ilska och vrede mot de fega mördarna som återigen har attackerat Storbritannien, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade i sitt tal utanför högkvarteret på Downing street 10 att det behövs internationella överenskommelser för att stoppa spridning av extremism och terroristplanering på internet.

– Jag tror man ska vara försiktig med att ta den typen av ställningstaganden, timmarna efter ett terrordåd. Vi får akta oss så att de steg vi tar för att öka säkerheten inte begränsar vår öppenhet och frihet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

”Terror känner inga nationsgränser”

Det internationella samarbetet är bättre än vad det någonsin har varit, enligt Säpochefen Anders Thornberg.

– Det är helt avgörande, för terror känner inga nationsgränser. Det kan vara personer som finns i ett land som beordrar attacken, personer som gömmer sig i ett annat land och personer som utför attacken i ett tredje land. Det är helt avgörande, både nationellt och internationellt, att man delar information och det gör vi nu på ett helt annat sätt än tidigare, säger Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen.

– Det är avskyvärt, ännu ett terrordåd i Europa. Jag tänker på offren, deras familjer, mina kollegor i säkerhetstjänsten och polisen i Storbritannien. Ännu ett attentat har drabbat det öppna samhället, säger Anders Thornberg.

Det finns ingen konkret information om terrordådet i London som påverkar säkerhetsarbetet i Sverige, enligt Säpo-chefen.

– Det finns inget som tyder på det just nu. Men alltid när det inträffar sådana här dåd så inhämtar vi information till Nationellt center för terrorhotsbedömning, där Sveriges främsta experter på underrättelse från FRA, Must och Säkerhetspolisen finns, säger Anders Thornberg.

Tredje attentatet på kort tid

Terrorhotnivån i Sverige är tre på en skala av fem, vilket innebär förhöjd risk för attentat.

I England höjdes terrorhotnivån till den maximala efter terrorattacken mot popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester. Sedan återgick det till en fyra på en femgradig skala, vilket innebär att en attack är sannolik.

– Det visar svårigheterna med att upptäcka sådant här när det kan inträffa tre gånger med relativt kort varsel i Storbritannien. Och jag vet att man jobbar väldigt hårt, har mycket resurser och en professionell organisation, säger Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen.

ARTIKELN HANDLAR OM