Vit makt-ledarens försvar: ”På uppdrag av Trump”

Blev våldsam under valkampanjen när Donald Trump skrek: ”Få ut dem härifrån!”

NYHETER

WASHINGTON. Vit makt-ledaren som blev våldsam mot anti-Trump-demonstranter lägger ansvaret på presidenten.

– Den tilltalade agerade i enlighet med direktiv och önskemål från Donald Trump och Trump-kampanjen, skriver hans advokat i en domstolsinlaga.

Vit makt-ledaren Matthew Heimbach knuffade ut de tre demonstranterna från Donald Trumps valmöte i Louisville i Kentucky i mars förra året efter att Trump från podiet flera gånger skrikit:

– Få ut dem härifrån!

I en domstolsinlaga, som Politico publicerar, hävdar Matthew Heimbachs advokater att han gjorde det på direkt uppmaning från den då blivande presidenten. Så om han döms för eventuell misshandel av demonstranterna så måste skulden läggas på Trump och hans valkampanj.

Förnekar våld

Matthew Heimbach förnekar att han använt våld, men i den händelse att han ändå skulle fällas hävdar hans advokater att presidenten ska bära skulden.

”Den tilltalade agerade i enlighet med direktiv och önskemål från Donald Trump och Donald Trump for president-kampanjen och eventuellt ansvar måste läggas på en eller båda av dem” skriver advokaterna i inlagan.

De tre demonstranterna har stämt Heimbach och ytterligare två Trump-supportrar som handgripligen plockade ut dem från möteslokalen. De hävdar att de blivit misshandlade.

De har också stämt Donald Trump med motiveringen att han uppmanade sina supportrar till våld.

I början av april godkände en federal domare att stämningen av presidenten kunde fortsätta till rätten.

– Det är troligt att Trumps instruktion att ”få ut dem härifrån”, förespråkade användandet av våld. Det var en order, en instruktion, ett kommando, skrev domaren David J. Hale i sitt utlåtande då.

”Trump är immun”

Donald Trumps advokater fortsätter att arbeta för att stämningen ska ogillas och aldrig tas upp i rätten. I en domstolsinlaga som lämnades in i fredags, och som CNN har rapporterat om, skriver hans försvarare:

”Trump är immun från att stämmas eftersom han är USA:s president”.

Tidigare rättsfall USA:s högsta domstol visar att USA:s president inte kan stämmas för beslut eller agerande som denna gör i egenskap av president.

Men att det skulle gälla för något Trump gjort innan han blev vald tillbakavisas av rättsexperter.

– Generellt kan man säga att det inte finns nån särskild immunitet mot saker som presidenten gjort innan han blev president. Konceptet handlar om att skydda ens förmåga att uträtta sitt arbete, det gäller inte innan du fick ditt jobb, säger juridikprofessorn William Baude till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM