Svenska folket hyllar polisen

Nöjda med polisen och Löfven i ny undersökning – och har inte blivit räddare

NYHETER

Svenskarna har inte blivit räddare.

Stefan Löfven har stärkt sina aktier och nio av tio svenskar tycker att polisen hanterat terrordådet på Drottninggatan bra.

– 64 procent säger till och med att polisen hanterat det här väldigt bra, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio.

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell

Aftonbladet och Inizio har intervjuat 1 539 svenskar efter lastbilsattacken på Drottninggatan, där fyra människor dog och 15 människor skadades.

Nio av tio nöjda med polisen

Nio av tio svenskar tycker att polisen hittills har hanterat terrordådet bra, visar undersökningen.

– Polisen har ju haft ett sjunkande omdöme när de gäller förtroende. Men i det här sammanhanget får polisen väldigt fina betyg. 64 procent säger till och med att polisen har hanterat det här väldigt bra, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio.

Att polisen snabbt fick tag på förövaren tros vara den främsta förklaringen. Knappt tre timmar efter attacken släppte polisen en övervakningsbild på en man som man ville ”komma i kontakt med”, vilket ledde fram till gripandet.

Polisen har mottagit många blommor och kramar vid Sergels torg under dagarna efter attacken. Nationella operativa avdelningens chef Stefan Hector har hyllats som en ”superkommunikatör”.

57 procent nöjda med Löfven

Stefan Löfven har stärkt sina aktier, 57 procent tycker att Stefan Löfven hittills har hanterat terrordådet bra.

– I ett sånt här läge behövs det en ledare som kliver fram. Innan det var officiellt bekräftat så var han väldigt tydlig med att det här sannolikt handlade om ett terrordåd. I de öppna svaren är det många som tycker att han uppträtt statsmannamässigt, säger Karin Nelsson.

Oron har inte ökat

Nästan varannan svensk (46 procent) säger att det är troligt att en ny attack kommer att inträffa i Sverige de närmaste tolv månaderna.

Men det är samma nivå som efter tidigare terrorattacker i Europa.

– Det är ju väldigt intressant. Jag tror att när de första attackerna inträffade, Charlie Hebdo, Köpenhamn och Paris-attacken – redan då så kom terrorn väldigt nära. Vi har ju väntat på en attack i Sverige, både polisen och Säpo har ju sagt att det bara är en tidsfråga. Och jag tror det är så svenska folket har uppfattat det också, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio.

ARTIKELN HANDLAR OM