Mer lättnad än glädje på Macrons firande

avWolfgang Hansson

PARIS. Kanske var det den kylslagna kvällen ute i det fria. Kanske att segern var så väntad.

Kanske var det att Macrons såg så allvarlig och nästan tagen ut när han höll sitt segertal.

Vad det än var så infann sig aldrig den där äkta feststämningen på valvakan vid Louvren.

1 av 8 | Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Jublet var visserligen öronbedövande när fransk tv från två jättelika tv-skärmar meddelade att Macron hade vunnit överlägset. Folk omkring mig hoppade och skrek av glädje och började spontant sjunga Macrons namn.

De viftade vilt med franska flaggor som de fått när de gått igenom den hårda säkerhetskontrollen. Men den initiala spontana glädjen försvann rätt snabbt.

Segern var ju inte precis oväntad. Det var mer som alla drog en lättnadens suck över att Marine Le Pen trots allt inte ens var i närheten av att vinna. Många fruktade att hon kanske skulle få en bra bit över 40 procent vilket hade varit en enorm seger för henne.

Men det var mer lättnad än glädje över storsegern.

”Röstade utan entusiasm”

När jag pratade med några av anhängarna fick jag en förklaring till varför. Antoine Bienvenu berättade att han röstat på Macron i båda omgångarna.

– Men utan någon entusiasm, slog han fast. Första omgången ville jag rösta mot den konservativa kandidaten Fillon och i den andra var min röst på Macron mest en röst mot Le Pen.

– Jag tror att Macron bara än intresserad av ekonomin och struntar i mer sociala frågor. Men jag hoppas att Macrons rörelse En marche blir det nya socialistpartiet.

Men det fanns också många som visade stor glädje över resultatet. Mourin Harir, 23 var en av dem som hela tiden viftade med sin franska flagga. Hans röst var hes av allt jublande.

– Ikväll är jag så lycklig och stolt över att vara fransman. Så glad att fransmännen visade vägen och stoppade den populistiska vågen över Europa. Lycklig över att vi kunde visa världen att Frankrike inte är hatets land.

Han ropar Macrons namn högt flera gånger innan han avslöjar att han aldrig var orolig.

– Jag var säker på att Le Pen inte skulle kunna vinna. Men det var bra att Macron vann med så stor marginal. Det ger hopp för framtiden.

Stel och allvarlig Macron

En timme efter att resultatet var klart framträdde Emmanuel Macron på fransk tv. Men den som väntat sig att få se en segerrusig ny president blev besviken. Macron var stel och med en allvarlig, stirrig blick rakt in i kameran.

Han talade högtidligt om vilken ära det var för honom att bli vald men det såg inte direkt ut som han var överväldigad av glädje. Snarare tyngd av ansvaret.

Kanske var det först nu som han insåg stundens allvar. Först nu som han fattade att han verkligen var Frankrikes nya president.

Han är med sina 39 år Frankrikes yngste president i modern tid. Han har aldrig tidigare blivit vald till något ämbete. Hans enda politiska erfarenhet är några år som finansminister under Francois Hollande.

Fram till för en dryg månad sedan såg han ut att vara chanslös. Det var skandalen kring den konservative kandidaten Francois Fillon som blev Macrons biljett till makten. I kombination med socialistkandidaten Benoit Hamons helt orealistiska program.

Tal fritt från konkreta löften

Många letade efter en ny kandidat och rösta på och där fanns Macron och hans En marche-rörelse med sitt optimistiska budskap.

När Macron gjorde sin entré på valvakan var det genom en lång promenad över Louvrens gård till tonerna av Europahymnen. När han väl nådde talarstolen var det en lite mer uppsluppen Macron vi fick se. Hans tal var lite eldigare om än fritt från konkreta löften. Han log till och med några gånger och sträckte armarna i luften.

– Det är ett enormt arbete som väntar oss, erkände han. Vi måste visa mod. Vi måste göra jobbet som fransmännen och Europa förväntar sig.

Där slog han huvudet på spiken. Det svåra blir att leva upp till väljarnas förväntningar.

ARTIKELN HANDLAR OM