Kremlkritiker fick frätande vätska slängd i ögat

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Advokaten och oppositionsledaren Aleksei Navalnyj har under de senaste månaderna fått stor uppmärksamhet i internationell media.

Inte minst efter de enorma massdemonstrationerna som han var initiativtagare till.

Under förra veckan attackerades Navalnyj och uppger själv att han blivit näst intill blind på ena ögat efter attacken.

1 av 2 | Foto: TT
Aleksei Navalnyj får hjälp av frun Yulia att vårda det skadade ögat efter förra veckans attack.

Aleksei Navalnyj förkunnade redan innan demonstrationerna att han tänker kandidera till det ryska presidentvalet nästa år. Han har kallats för ”Putins värsta fiende” efter en mycket uppmärksammad rättegång där Kreml-kritikern riskerade 10 års fängelse.

För några veckor sen samlades cirka 8000 människor bara i Moskva för att protestera mot korruptionen i Ryssland. Det uppstod även stora folksamlingar i flera andra stora städer.

Kritikern bland många andra greps i samband med demonstrationerna. Men redan tidigare ska det ha funnits en hotbild mot Navalnyj då han tidigare i vår fick en grön vätska slängd i ansiktet.

Vid det tillfället ådrog sig Navalnyj dock inga allvarliga skador.

Frätande vätska

Men i torsdags attackerade aktivisten igen på öppen gata i Moskva. I ett meddelande på sin hemsida skriver Navalnyj att vätskan som en okänd man slängde i hans öga var en grön vätska (Zelyenka) som ofta används i Ryssland för desinficera sår. Dessutom ska den ha varit utblandad med något frätande ämne.

Han skriver också att han får behandling i form av ögondroppar och antiinflammatoriska sprutor och hoppas på att ögat ska gå att rädda.

– Men det finns tyvärr risk att det inte går. I så fall får väl Ryssland ha en stilig, enögd president, skämtar Aleksei Novalnyj på sin hemsida.

”Istället för paneldebatter slänger vi vätskor”

Han tillägger dock att aktionen är ”typiskt för Ryssland 2017”.

– Istället för att delta i paneldebatter slänger man giftig vätska i ansiktet på varandra.

Han skriver också att det ännu inte har inletts någon förundersökning i fallet och att han inte har blivit förhörd av polis.

– Men jag är fullständigt övertygad om att det var någon utsänd av presidenten som genomförde attacken mot mig, skriver Navalnyj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Moskva