Bill, 73, tvingades betala 800 000 för kommunens nya vägar

Fick en månad på sig att betala räkningen – nu fälls kommunen

Bill Persson, 73, fick en mindre chock när han tömde brevlådan, tre dagar före julafton.

Partille kommun begärde närmare 800 000 kronor i ersättning för nya gator – vägar han inte ens behövde.

Nu fälls kommunen för brott mot äganderätten.

Bill Persson fick en faktura på nästan 800 000 för nya vägar.
Bill Persson fick en faktura på nästan 800 000 för nya vägar.

Bill Persson har bott i sitt barndomshem sedan 1954. För några år sedan bestämde Partille kommun att hans område skulle göras om från ett skogs- och naturområde till ett bostadsområde med tät bebyggelse.

– De ville förtäta och bygga bostäder. Före dess hade jag inte haft några grannar, nu skulle det byggas en massa hus, säger Bill Persson.

Enligt kommunens nya detaljplan skulle nya vägar behöva anläggas.

Trots att Bill redan hade en grusväg till sitt hus och inte önskade sig några nya bestämde kommunen att han skulle vara med och betala för projektet.

Det blev dyrt.

Pensionären Bill Persson vann mot kommunen som krävde att han skulle betala gatukostnader för sin tomt i Partille. Eftersom tomten var stor krävdes han på fyra gånger beloppet
Pensionären Bill Persson vann mot kommunen som krävde att han skulle betala gatukostnader för sin tomt i Partille. Eftersom tomten var stor krävdes han på fyra gånger beloppet

Fick kravbrev

Tre dagar före julafton 2017 damp kravbrevet ner i brevlådan. Enligt kommunen var Bills tomt så stor att den kunde räknas som fyra fastigheter. Avgiften uppgick till 793 961 kronor – och han fick endast en månad på sig att betala.

– Då stämde jag dem. Det är klart att jag ska betala för en tomt, men inte fyra! Det måste ju finnas någon rättvisa. Skillnaden från tidigare var ju bara att det låg asfalt på vägen jag alltid kört på, säger Bill Persson.

– Och vad skulle jag ha gjort om jag inte fick fram så mycket pengar på en månad? Då hade jag tvingats stycka av en tomt. Det är ju ren utpressning.

Fallet togs upp i tingsrätten, där Bill Persson förlorade. Men han hade mer tur i hovrätten. Och under torsdagen, lagom till 73-årsdagen, vann han kampen mot kommunen.

– Det känns förstås jättebra, säger han.

– Jag har hela tiden tyckt att det är orimligt att kommunen ska kunna ta så mycket betalt för gator som jag varken bett om eller har någon nytta av. Det känns väldigt bra att hovrätten nu ger mig rätt. Förhoppningsvis kan den här processen vara till hjälp för andra också.

”Viktig dom”

Domstolen konstaterade att kommunens agerande – att ta ut gatukostnadsavgifter för ännu inte existerande fastigheter och kräva omedelbar betalning för dem – stred mot egendomsskyddet. Kommunen ska därför betala tillbaka hela beloppet samt ett ideellt skadestånd, sammanlagt 656 564 kr.

– Det här är en viktig dom som kan få stor betydelse för fastighetsägare runt om i landet. Domen stärker den grundlagsskyddade äganderätten och innebär att kommuner inte får ta ut orimliga gatukostnadsavgifter, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Bill Persson.

Bill Persson, 73, Partille.
Bill Persson, 73, Partille.
Publisert:

LÄS VIDARE