Kriminalvården slopar program mot missbruk

Av: 

TT

Publicerad:
Tolvstegsprogrammet mot missbruk slopas på landets fängelser. På bilden Kumlafängelset. Arkivbild.
Foto: Per Knutsson/TT
Tolvstegsprogrammet mot missbruk slopas på landets fängelser. På bilden Kumlafängelset. Arkivbild.

NYHETER

Kriminalvården har beslutat att lägga ned sitt tolvstegsprogram mot missbruk på fängelserna. Totalt ska 170 platser på särskilda behandlingsavdelningar omvandlas till vanliga anstaltsplatser.

I stället för tolvstegsprogrammet inför myndigheten ett nytt utbud av behandlingsprogram varav ett är det KBT-baserade basprogrammet Krimfokus, som just nu testas på tre anstalter.

"Genom att omvandla tolvstegsplatserna till normalplatser kommer vi att kunna nå fler totalt sett", säger Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsenhet, i ett pressmeddelande. Där säger Lardén också att tolvstegsprogrammet är "en tidskrävande behandling på upp till ett år, vilket gör att andra insatser inte hinns med".

Den tidigare nationella samordnaren för tolvstegsprogrammet, Pia van de Meulebrouck, har varnat för konsekvenserna av en nedläggning.

– Jag tror att fler kommer dö av sitt missbruk och att fler kommer drabbas av den aktiva narkomanens agerande, både brottsoffer och anhöriga om tolvstegsbehandlingen läggs ned, sade Pia van de Meulebrouck till SVT Nyheter förra veckan.

Ungefär 70 procent av fångarna på landets fängelser har missbruksproblem, enligt Kriminalvården.

Publicerad: