Liberalerna

Flera partier kräver förlängt coronastöd

Av: 

TT

Riksdagspartier kräver att stödet till riskgrupper som inte kan arbeta till följd av corona förlängs. Arkivbild.
Riksdagspartier kräver att stödet till riskgrupper som inte kan arbeta till följd av corona förlängs. Arkivbild.

NYHETER

Fyra riksdagspartier kräver att möjligheten till ersättning för de riskgrupper som inte kan arbeta till följd av corona förlängs, det rapporterar Ekot .

Det ekonomiska stödet har redan förlängts en gång, från 30 september till 31 december. Nu kräver Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att stödet ska finnas kvar till dess att det finns ett vaccin på plats eller smittan avtar.

– Det är märkligt att abrupt avbryta en ersättning som skall vara till för att grupper, där man inte kan jobba hemifrån, busschaufförer, undersköterskor också ska kunna få stanna hemma, säger Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor till Ekot.

I juni beslutade riksdagen att personer i vissa riskgrupper, och deras anhöriga, som avstår från arbete på grund av risk att smittas med covid-19 har rätt till så kallad smittbärarpenning. Bland annat fick personer med kronisk lungsjukdom, vissa cancersjuka och personer som genomgått transplantationer rätt till ersättning.

Ekot har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), han meddelar skriftligt att utgångspunkten är att frånvaro från arbetslivet inte skall vara långvarigt, men att man beaktar smittoläget noga, och att arbetsgivare har ett stort ansvar att anpassa arbetsplatser för att minska risken för smitta.

Centerpartiet och Moderaterna har inte beslutat var de står i frågan.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna