Coronaviruset

Trots rekordvaccinering dör rekordmånga i Israel

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Rekordmånga dör nu i covid-19 i Israel, trots att landet vaccinerat flest i världen och är under strikt lockdown.

En förklaring är att den mer smittsamma engelska covid-19-mutationen fått fäste.

En annan är att det tar flera veckor innan vaccinet ger motståndskraft.

Så många som 2,3 miljoner av totalt 6 miljoner israeler har redan fått sin första vaccinspruta, och 600 000 har fått en dubbel dos. Ändå har rekordmånga dött hittills under januari, 720 personer, skriver Financial Times.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, säger:

– De vaccinerar jättemånga, men det tar tre veckor innan det får effekt. När det gäller dödssiffrorna är det dessutom tre veckors fördröjning mellan smittspridning och död.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet

Han konstaterar att Storbritannien, precis som Israel, haft en ökning av antalet smittade trots lockdown. Men senaste veckan har utvecklingen vänt för engelsmännen, och smittspridningen har gått ner med 25 procent.

250 isolerade på stort israeliskt sjukhus

Den märkliga utvecklingen i Storbritannien hänger samman med den mer smittsamma engelska covid-19-mutationen, som nu också håller på att få fäste i Israel. Minst 40 procent av de nya fallen i Israel kopplas till mutationen, som beräknas stå för merparten av alla nya covid-19-fall i mars.

– Denna lockdown har påverkats väldigt mycket av den brittiska mutationen, säger vice hälsominister Yoav Kisch enligt Financial Times.

Målet är att de flesta israeler ska vara vaccinerade i mitten av mars. Tills dess kommer förmodligen smittspridningen att vara rekordhög på grund av den nya mutationen, varnar israeliska experter.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Mutationens verkningar syns bland annat på det stora sjukhuset Rambam, där över 250 anställda placerats i isolering bara sedan december till följd av det muterade viruset, mot tio isolerade under hela pandemin dessförinnan.

Att vaccinet från Biontech/Pfizer trots allt har effekt även på det muterade viruset framgick när israeliska Clalit Health Services nyligen jämförde läkarjournaler för 200 000 israeler som vaccinerats, med lika många som inte vaccinerats.

Under två veckor efter första dosen testade lika många positivt för covid-19, men därefter hade de vaccinerade 33 procent färre infektioner än de ovaccinerade, rapporterar BBC.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Johan von Schreeb

Storbritannien

Israel