Löfven om publikförvirringen: Åtta är normen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Statsminister Stefan Löfven (S) vid den digitala pressträffen i Rosenbad.
Foto: Regeringen/Handout
Statsminister Stefan Löfven (S) vid den digitala pressträffen i Rosenbad.

Trots regeringens begränsning av allmänna sammankomster till max åtta personer är sittande publik med upp till 50 personer fortfarande tillåtet. Men regeringen räknar med att möjligheten inte kommer att utnyttjas.

– Det är enkelt, åtta är normen, säger statsminister Stefan Löfven (S) om förvirringen som uppstått.

Förvirringen beror på att ett undantag för sittande publik finns kvar i regeringens förslag. Men regeringen räknar med att regioner och länsstyrelser inte kommer att använda sig av det.

– Vi ser framför oss att myndigheterna, länsstyrelserna, fattar beslut om detta. Jag har svårt att se att någon inte kommer att fatta det beslutet, säger Stefan Löfven om gränsen på åtta personer.

Socialminister Lena Hallengren lägger till att undantaget med fler i publiken skapades i en annan tid, med en annan smittspridning.

– Ingenstans i landet ska vi ha stora sammankomster, utan nu är det åtta som är den nya normen, säger hon.

– Regeringen utgår från att de kommer att lägga sig på åtta-nivån, säger hon om länsstyrelsernas kommande beslut.

Ingripande åtgärd

En mycket ingripande åtgärd, sade statsminister Stefan Löfven när han i måndags presenterade de nya restriktionerna om att max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Men frågan om vad vad de nya restriktionerna egentligen träffar uppstod ganska snart. Förvirringen beror på att regeringen behåller det så kallade publikundantaget, som gör det möjligt med 300 deltagare, så länge de sitter med en meters avstånd.

Undantaget infördes när maxgränsen för allmänna sammankomster var 50 personer för att möjliggöra för kultur- och idrottsevenemang. Men i praktiken har gränsen på 300 personer inte använts, eftersom länsstyrelserna valde att behålla 50-gränsen när smittspridningen ökade och flera regioner införde hårdare rekommendationer.

Sittande publik

Det innebär att evenemang med sittande publik upp till 50 personer fortfarande är tillåtet, trots regeringens sänkning till åtta personer.

Frågan är då vad som i så fall blir kvar och omfattas av de nya restriktionerna. Enligt inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare så handlar det om allt som ordningslagen träffar exklusive undantaget för sittande publik.

Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teaterföreställningar, bio och konserter.

Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.

Om publikundantaget fortfarande gäller, kan såväl fotboll som teaterföreställningar ha 50 personer i publiken, om de sitter med en meters avstånd.

PODD Rapport från IVA

Aftonbladet Daily pratar med Rickard Lagedal läkare på IVA på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: