Sommarboende fick hatsamtal – växande klyfta i delade byn
Vintertid är vart och vartannat hus på Kivik släckt och tomt
Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-05
Österlen – Sveriges Provence. Ljus. Öppna landskap.
Hit lockas de flesta – från miljonärer och konstnärer till oss vanliga turister.
Aftonbladet har gjort fyra nedslag och tittar närmare på snackisar och konflikter. I dag: Byn på väg att tas över av sommargäster
KIVIK. Det gamla pittoreska fiskeläget har varit en delad by i många år.
Men med pandemin ställdes allt på sin spets, sommargäster kände sig inte längre välkomna.
– Jag fick hatsamtal, säger Eva Pia Isberg som har hus i byn.
När viruset slog till flyttade storstadsborna till sitt fritidshus. En del kivlingar, de som bott på Kivik i generationer, och inflyttade permanentboende var inte helt och hållet positiva. Tonen var hård i lokala Facebookgrupper och det skånska gemytet som bortblåst.
Sommarboende vittnar om att de inte kände sig välkomna i byn.
– Det var inte som det brukar så vi höll oss undan. Men det var ingen som sa till mig att åka hem. Det var mer en känsla, säger Eva Pia Isberg som haft sin fiskarstuga på Kivik i över 20 år.
I flera artiklar kritiserade ortsbor framför allt stockholmarnas beslut att lämna storstaden. Eva Pia Isberg drabbades efter att ha uttalat sig.
– Efter artikeln fick jag många hatsamtal – från hela landet. Det var från Öland, Göteborg och orter där de hade samma problem. Det var obehagligt, jag är inte van vid hat. Samtidigt var det också sådana som hejade på, säger hon.
Få pratar öppet om stämningen för ett år sedan. En medelålders kvinna, som vill vara anonym, har sedan många år sommarhus på Kivik.
– Jag går knappt ut så jag tycker inte att det är något problem. Men jag pratar med alla, säger hon.
Det rådde en väldig osäkerhet i början av pandemin, menar kommunpolisen Birthe Parkhagen.
– Då är det lätt att uttrycka sig på ett olämpligt sätt: ”Vad fan ska de här nere att göra, stockholmarna?!”. Det är lite så det blir när en kris inträffar, att man tittar på alla andra runt omkring. Men sen kunde man springa på Ica och trängas, säger hon.
Kivik är ju en gammal turistmagnet och har lockat besökare i drygt 150 år, berättar Dafvid Hermansson, chef för Kiviks museum och ordförande på Kiviks turism.
– Redan i slutet av 1800-talet var byn en turistort. Badgäster och sommargäster, turister, konstnärer och författare började vallfärda hit redan på 1870-1880-talen. Kivik var absolut inte okänt innan Fritiof Nilsson Piraten kom hit på 30-talet, tvärtom, men Piraten bidrog naturligtvis med mustiga beskrivningar, säger han.
Utöver sommargästerna har Kivik en miljon besökare under en normal turistsäsong, från påsk till sen höst.
– Men i fjol hade vi en 40-procentig ökning. När vi dessutom hade pandemiår och man skulle vara utspridd och hålla avstånd var det extra tydligt hur påfrestande detta blev för både för lokalsamhället och de lokalt boende – men också för alla dessa gäster, säger Dafvid Hermansson.
Det stora intresset för Kivik märks inte minst på bostadsmarknaden.
– Befolkningsmässigt har det inte förändrats jättemycket, det är fortfarande runt tusen hushåll här. Ändå pratar vi om att vintertid är det släckt i två av tre hushåll på Kivik, de bor inte permanent här. De senaste 25-30 åren har det bit för bit blivit allt tydligare. De senaste tio åren är det ju en explosion. Bara sedan 2000 har huspriserna på Kivik rakat i höjden något fruktansvärt, säger han.
Fast det gäller bara om huset ligger på rätt sida om den skarpa gränsen i byn. Den som vill köpa på den östra sidan av landsvägen, med de charmiga små husen nära havet, behöver ha en ordentligt mycket tjockare plånbok än vad som gäller för den västra sidan.
– I den gamla fiskelägedelen av Kivik har intresset ökat och priserna gått upp. Fyra miljoner är nog det minsta och sedan kostar de uppåt sju-åtta miljoner. Det är svårt att säga, för det är så få försäljningar, men priserna ligger nog 20-25 procent upp från priserna innan pandemin, säger mäklaren Jörgen Jönsson.
De höga priserna har gjort att många hus i byn ägs av utomsocknes. Enligt statistik från Simrishamns kommun finns 638 fastigheter på Kivik. Folkbokförda ägare finns det bara i 334 av fastigheterna. På sikt kan det vålla problem.
I Piratenskolan går i dag bara runt 50 elever, berättar Jan Nilsson, tidigare lärare på skolan och ordförande i byalaget.
– Problemet är att det knappt bor några barnfamiljer här. En lärare berättade att i den blivande sexan är det fyra elever. Så nu pratas det om att göra en fyrfemsexa, säger han.
Ändå bussas elever in från byarna intill.
Jan Nilsson har inget emot sommargästerna. Men att de bara kommer några veckor om året är inte alltid optimalt.
– De bidrar på sitt sätt genom att handla. Men man skulle önska att många av dem kanske skattskrev sig här, som det så vackert hette i bibeln. Det är samma problem i Båstad, Kungshamn och Smögen – man får inte skatteintäkterna. Det blir en utarmning av byn, säger Jan Nilsson.
– Men jag har nog aldrig märkt att det har funnits motsättningar mellan ”dom där” och oss, utan det andas samförstånd. Alla hejar på varandra och det tyder väl på att det finns en mentalitet som är inbjudande och välkomnande. Det tycker jag att det är.