Coronapandemin

Norsk expertgrupp: Orsaken bakom Astra Zeneca-larmen är hittad

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Orsaken bakom de misstänkta vaccinbiverkningarna är hittad, enligt en norsk expertgrupp.

Läkargruppen har undersökt de tre sjukvårdanställda som fick en kraftig immunreaktion efter att ha fått Astra Zenecas covidvaccin.

– Jag ser ingen annan grund än att det är vaccinet som utlöser det, säger överläkaren och professorn Pål Andre Holme till VG.

Nu är utredningen klar gällande de tre sjukvårdsanställda, alla under 50 år, som lades in på sjukhus efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas vaccin i Norge, rapporterar Verdens Gang.

En av de tre personerna, en kvinna, dog kort därefter.

– Orsaken till våra patienters tillstånd har nu hittats, säger överläkaren och professorn Pål Andre Holme till VG.

En expertgrupp vid Rikshospitalet i Oslo, ledd av Holme, har utrett varför de tre sjukvårdsanställda fick svåra blodproppar efter att ha vaccinerats.

Hypotesen har varit att vaccinet utlöste en oväntad, kraftig immunreaktion. Det ska ha lett till en kombination av blodproppar och minskad mängd blodplättar.

– Vi hade en teori om att detta är en kraftig immunreaktion som högst sannolikt kommit efter vaccinet och har nu kommit fram till att det är så, säger Pål Andre Holme.

Det finns ingen annan förklaring bakom immunreaktionen, enligt Holme.

– Vi har ingen annan historik hos de här patienterna som kan ge ett så kraftigt immunsvar. Jag är helt säker på att det är dessa antikroppar som är orsaken, och ser ingen annan grund än att det är vaccinet som utlöser det.

Specifika antikroppar

Läkargruppen har kunnat påvisa specifika antikroppar mot blodplättar som kan ge en sådan sjukdomsbild.

Holme understryker att det inte är antikroppar i blodet generellt som är problemet, utan att det handlar om specifika antikroppar.

Det som skett i kroppen från att personalen vaccinerades till att de insjuknade är följande, enligt Holme:

– Vi tar vaccinen för att få ett immunsvar mot det vi ska skyddas mot. Då utvecklar man bland annat antikroppar. Några antikroppar kan sedan reagera så att de aktiverar blodplättarna, som i dessa fall, och orsakar blodpropp. Eftersom vi har dessa antikroppar på ytan, försvinner de från blodcirkulationen, och därmed får de en minskad mängd blodplättar, säger Holme till VG.

Astra Zeneca säger till Aftonbladet att man avvaktar med att kommentera tills efter Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) besked som väntas vid 16-tiden i eftermiddag.

Ett mycket sällsynt tillstånd

De tre personer som lades in på Rikshospitalet har alla behandlats för ett mycket sällsynt tillstånd. Det här hände:

  • De kom in med akut smärta
  • De hade blodproppar på ovanliga ställen i kroppen, som i magen och hjärnan.
  • Dessutom hade de blödningar och lågt antal blodplättar

Sverige har, liksom flera andra länder, pausat vaccineringen med Astra Zeneca i väntan på att EMA ger besked om eventuella samband mellan vaccinet och blodproppar.

Världshälsoorganisationen WHO fortsätter att rekommendera vaccinet. Europachefen Hans Kluge säger att fördelarna med vaccinet överväger alla eventuella risker.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att om man vaccinerats med Astra Zeneca de senaste fjorton dagarna och får symtom som tyder på allvarligt medicinskt tillstånd ska kontakta vården.

Det man ska vara extra uppmärksam på är enligt myndigheten:

  • Blåmärken och/eller punktformade blödningar i hud/slemhinna.
  • Näsblödning som är svår att stoppa.
  • Svullnad, rodnad eller uttalat ömhet i ben eller arm.

Symtom som feber, smärta i armen där man fått sprutan och trötthet är vanliga, och ett tecken på att immunsystemet aktiverats. Det är alltså inget man behöver uppsöka vård för.

I Europa har hittills 17 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin distribuerats. Den nu misstänkta biverkningen har rapporterats i ett 15-tal fall.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Astra Zeneca