Greta Thunberg tar över Dagens Nyheter

Av: Beri Zangana

Publicerad:

NYHETER

Klimataktivisten Greta Thunberg är chefredaktör över Dagens Nyheter på söndagen.

Själv menar hon att det är obegripligt att tidningen låter henne få ansvara över innehållet över en dag – men att klimatkrisen gör det nödvändigt.

– Det är vansinne, skriver Greta Thunberg i tidningens ledare.

För att belysa klimatfrågan har klimataktivisten Greta Thunberg fått ta över Dagens Nyheter över en dag. 

”Att lämna över ansvaret för Sveriges största dagstidning till en omyndig, outbildad aktivist är helt obegripligt. Om det inte vore för det absurda faktumet att vi befinner oss i en existentiell kris som fortfarande ignoreras av vårt samhälle”, skriver klimataktivisten i en gästande ledare.

”Kriserna är sammankopplade”

I en intervju på tidningens kultursida deltar Greta Thunberg i ett samtal tillsammans med den brittiske naturfilmaren David Attenborough. Kriserna är det som förenar Thunberg och Attenborough.

Samtalet leds av Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman och behandlar två delar: klimatförändringarna och krisen som handlar om massutrotningen av andra arter på jorden. 

– De här kriserna är sammankopplade. Vi kan inte kommunicera en kris utan att kommunicera den andra, säger Greta Thunberg.

Greta Thunberg är DN:s chefredaktör för en dag.
Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är DN:s chefredaktör för en dag.

”Finns ingen enskild lösning”

I samtalet får Greta Thunberg och David Attenborough frågan om lösningar på problemet.

– Det finns inte en enskild lösning. Det finns en mängd lösningar eftersom det finns många problem, säger David Attenborough och får medhåll av Greta Thunberg.

– Ibland känns det som att vi slösar bort den lilla tid vi har nu på att bråka om vilken lösning som är bäst, fyller Greta Thunberg i.

Specialtidningen om klimatet innehåller även ett reportage från Teriberka, ”byn vid världens ände” som drabbats hårt av klimatförändringarna. Tidningen har även besökt Sápmi som i december fortfarande har vårfloder och öppna sjöar.

Foto: Asadour Guzelian / TT NYHETSBYRÅN
På Dagens Nyheters kultursida deltar Thunberg i ett samtal med brittiske naturfilmaren David Attenborough
Publicerad:

LÄS VIDARE