Iran går med på nya möten med IAEA

Av:  TT TT-AFP

Internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi har bokat in möten med Iran. Arkivbild.
Internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi har bokat in möten med Iran. Arkivbild.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien hade planerat att kritisera Iran vid ett möte med Internationella atomenergiorganet IAEA. Men den planen har lagts på is – och nu närmar sig i stället parterna varandra.

Kritiken hade stöd av USA och skulle ha riktat sig mot de begränsningar som Iran har infört mot IAEA:s inspektioner av landets kärnenergiprogram.

Men nu har man i stället valt fortsatt diplomati, vilket tycks ha fått effekt.

– Dagens utveckling håller vägen fortsatt öppen för den diplomati som Iran och IAEA har inlett, säger det iranska utrikesdepartementets talesperson Said Khatibzadeh.

Iran har accepterat IAEA:s förfrågan om att hålla möten i april för att "förtydliga ett antal obesvarade frågor", enligt atomenergiorganets generaldirektör Rafael Grossi.

– Vi kommer att inleda processen med ett tekniskt möte i Iran i början av april, som förhoppningsvis kommer att följas av andra tekniska eller politiska möten, säger han på en presskonferens.

IAEA vill bland annat ha klarhet om det finns kärnmaterial vid platser som Iran inte har berättat om.

Iran har begränsat inspektionerna med motkravet att USA ska lyfta alla sanktioner mot landet. President Joe Biden har sagt att han vill återgå till det kärnenergiavtal med Iran som dåvarande presidenten Donald Trump drog USA ur 2018.

Publisert: