Huddinge

Polisen knäckte kriminellt nätverk – men nya förmågor har tagit över

Polis: ”De knyter till sig vanliga skolungdomar”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Polisen har lyckats komma åt hela ledarsskiktet och merparten av alla hantlangare i det kriminella gänget Vårbynätverket.

Men trots att merparten av de nu 30 åtalade är frihetsberövade har knarkhandel och annat börjat fortgå som tidigare - med nya förmågor.

– En del av dem vi ser är nere i 12–13-årsåldern, berättar polismannen Reine Berglund i senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim.

Vårbynätverket har enligt polisen under en rad år hållit på med utpressningar mot näringsidkare, handel med vapen och narkotika. De har också varit inblandade i flera skjutningar och mord.

Gängets påverkan på lokalsamhället kring främst Vårby Gård Centrum har varit påtaglig.

Mycket tack vare att den krypterade tjänsten Encrochat kunde knäckas av fransk polis kunde de svenska kollegorna knäcka det här gänget. Högste ledaren och de fyra ”kaptenerna” finns med bland de 30 som nu står åtalade i en jätterättegång som precis har inletts.

Den mest uppmärksammade åtalspunkten gäller rapparen Yasin som misstänks vara inblandad i en kidnappning av en annan artist.

Bild ur polisens förundersökning på delar av Vårbynätverket.

Foto: Polisen

Reine Berglund, gruppchef vid närpolisen i Huddinge som jobbat många år mot Vårbynätverket.

Foto: ANDERS JOHANSSON

”Nätverket är inte utdött”

Tillslagen mot nätverkets medlemmar har beskrivits som en stor framgång och polisen menar att fler av de boende vågar sig ut på kvällarna jämfört med tidigare. Folk kommer också fram och pratar med polisen – och ger beröm för ett bra jobb.

Men Reine Berglund, gruppchef vid närpolisen i Huddinge, som jobbat riktat mot nätverket i många år, ser också en annan sida. Att kriminaliteten med drogförsäljning och annat börjat ta fart igen. Och menar att nätverket alls inte är knäckt.

I senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim berättar han hur de i stort sett vare arbetspass ser nya ansikten, nya unga springpojkar som får agera ”knasvakt” eller fungera som ”lagerhåll”.

”Vanliga skolungdomar rekryteras”

Betyder det att det är andra tagit över, eller är det ledarna som styr inifrån, eller vad tror du?

– Jag vågar inte svara på vad man har för möjlighet att styra inifrån men på något sätt fortsätter det med gamla individer, så Vårbynätverket är inte utdött, säger Reine Berglund.

– Även om många sitter inne nu så finns det figurer på utsidan som är ganska ledande, och som vi märker har tagit ett betydligt större ansvar, och som sagt, knyter till sig nya yngre.

Hur unga är de yngsta som ni ser?

– En del av dem vi sett är nere i 12-13-årsåldern.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser Vårbynätverket och särkilt en händelse där ett dubbelt sprängdåd mot en bilhandlare kunde slutat betydligt värre än av som nu blev fallet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Vapen som tagits i beslag i samband med åtalet mot Vårbynätverket.

Foto: Polisen
Publisert:

LÄS VIDARE

Här är gängens hemliga koder i Encrochat

ÄMNEN I ARTIKELN

Huddinge

Kriminella nätverk

Mord

Aftonbladet podcast