Man döms efter dödshot på Twitter mot Anders Lindberg

Döms till villkorlig dom, dagsböter och ska betala skadestånd

Anders Lindberg, politisk chefredaktör och ledarskribent på Aftonbladet.
Anders Lindberg, politisk chefredaktör och ledarskribent på Aftonbladet.

En 48-årig man i Göteborg döms efter att ha skickat mängder av dödshot till Aftonbladets politiska chefredaktör och ledarskribent.

Det är tredje gången någon döms för olaga hot mot Anders Lindberg.

– Det här är de värsta hot som jag har mottagit, säger han.

De hotfulla Twitter-inläggen till Anders Lindberg skickades framförallt på juldagen 2018. I ett av dem står det att en ”kula i huvudet är kärlek”, och ”din familj betalar såklart avgiften för kulan. God jul?”

Till inlägget fanns en bild på en skylt där det står ”jakt pågår”, med en inklippt bild av Anders Lindberg.

”En fullständigt besatt person”

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg upplevde hoten som de värsta han någonsin mottagit.

– Det var upprepade mordhot, med bilder av avrättningar. Man har klippt in bilder av mitt huvud, och skrivit väldigt explicita saker. Mitt intryck var att det rörde sig om en fullkomligt besatt person, säger Anders Lindberg.

Göteborgs tingsrätt dömer en 48-årig man från Göteborg för olaga hot. Påföljden blir villkorlig dom, 50 dagsböter á 50 kronor, och gärningsmannen ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till Anders Lindberg.

”Hoten har var sådana att Anders Lindberg kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. Gärningen är därmed styrkt. Med beaktande av det rums- och tidsmässiga sambandet ska meddelandena bedömas som ett olaga hot”, skriver tingsrätten.

Olaga hot leder ofta till dagsböter, men 48-åringens gärning är enligt tingsrätten betydligt allvarligare:

”Hotet är riktat mot Anders Lindberg i dennes egenskap av journalist och har, enligt tingsrättens bedömning, syftat till att i förlängningen påverka den allmänna åsiktsbildningen”.

Straffvärdet bedöms till fängelse i en månad, men rätten tar hänsyn till bland annat att ovanligt lång tid gått sedan brottet begicks, samt att 48-åringen sedan tidigare är ostraffad.

48-åringen: ”Druckit alkohol”

48-åringen har uppgett att han druckit alkohol den aktuella dagen och inte har något minne av att ha skrivit meddelandena. Men han ifrågasätter inte att det är han som skrivit det som åklagaren påstår att han gjort.

Därtill har 48-åringen skickat många inlägg till Anders Lindberg på andra datum än juldagen 2018, exempelvis 18 januari 2019 och 7 december 2018.

48-åringen är den tredje personen som döms för olaga hot mot Anders Lindberg, och ytterligare en person har fått kontaktförbud.

Hur känns det?

– Jag tycker det är förjävligt, jag tycker det är en förjävlig situation. Jag är inte ensam i det här, jag tror att det är ganska många röster som har tystnat på grund av den här typen av hot. Sen är det glädjande att tingsrätten och polisen har tagit det här på stort allvar.

Anders Lindberg, som jobbat på Aftonbladet i drygt 10 år, upplever att det skett en stor och positiv förändring i hur polisen bemöter den här sortens ärenden. Han välkomnar också hur tingsrätten formulerar sin dom.

Samtidigt upplever Lindberg att utvecklingen ändå är på väg åt fel håll.

– Det här hände under december 2018, mitt under regeringsbildningen. Det var en väldigt politisk period, där det var ett tonläge som var helt absurt på nätet. Efter valet skulle jag säga att det har fortsatt att vara ett väldigt hårt tonläge, och tittar man i sociala medier har det nog aldrig varit så illa som det är idag. Risken är att vi går mot en period inför valet 2022 som kan bli ännu värre, säger Anders Lindberg.

Göteborgs tingsrätt.
Göteborgs tingsrätt.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN