Eskilstuna

Hämndbränder i Eskilstuna kopplas till 34-årig gängledare

16 bränder på 89 minuter – så lamslogs Eskilstuna

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Eskilstuna brann under natten – 16 bränder på 89 minuter rapporterades.

Bränderna kopplas till ett av Eskilstunas kriminella nätverk där den 34-åriga ledaren häktades förra veckan – misstänkt för skott mot en rival.

– Att de hämnas på detta sätt kommer inte innebära att vi slutar göra vårt jobb, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

Det började med ett larm till om en beväpnad man som synts i Torshälla i Eskilstuna. Men det var troligtvis ett falsklarm.

För när polisen gett sig av kom det första larmet om en brand klockan 21:58 – en bil brann på en parkering på Skogsängsgatan i Eskilstuna.

Att bilar sätts i brand är inte ovanligt. Men det som sedan kom att följa den närmaste en och en halv timmen hör inte till vanligheten.

Larm på larm ringdes in, bilar brann över hela staden. Allting tyder på att det var en samordnad attack.

– Om jag bara kunde få veta helt säkert varför detta har skett, jag är frustrerad. Det är så många medborgare som kanske får svårt att klara sitt levebröd nu när de inte kan ta sig till jobbet för att deras bilar satts i brand, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

Hämnd för tidigare häktning

Även om polisen ännu inte vet säkert varför brandattackerna inträffade så tros motivet till bränderna vara att en 34-årig man, som är en av ledargestalterna i ett av Eskilstunas kriminella nätverk, häktades förra veckan.

Han är misstänkt för ett mordförsök den 10 maj i Råbergstorp i Eskilstuna. Då besköts en ledare från ett konkurrerande nätverk med flera skott men klarade sig oskadd.

– Normalt sett brukar vi hålla våra teorier om motiv mellan skål och vägg men det som hände igår kväll är av en sådan omfattning att jag inte varit med om liknande brottslighet förut. Så vi vill hjälpa medborgarna att förstå, säger Christer Sjöqvist.

34-åringen är straffad många gånger sedan tidigare. 2018 misstänktes han och en annan man för ett mord i Årbyskogen men bevisningen räckte inte för en fällande dom.

16 bränder rapporterades i Eskilstuna under natten till måndagen. Samtliga under loppet av 89 minuter.

Foto: AFTONBLADET

Yngre springpojkar

De tre unga män som nu sitter anhållna misstänkta för försök till grov skadegörelse är alla i 20-årsåldern och har kopplingar till den häktade gängledaren. Eftersom attacken var väldigt samordnad, och då bilar sattes i brand på ett stort geografiskt område, kan man inte utesluta att fler personer kan vara inblandade.

I Eskilstuna har man, precis som i de flesta av Sveriges större städer, problem med gängkriminalitet. Det finns ett antal kriminella nätverk i staden som alla främst försörjer sig på narkotikahandel. Många av dem har tillgång till vapen, de har stort våldskapital och använder sig ofta av yngre springpojkar – precis som de flesta kriminella nätverk jobbar.

– Antingen binds de samman av släktskap eller av att man vuxit upp tillsammans. Det finns även vissa geografiska kopplingar. Men man kan även byta lojalitet lite beroende på läget, det skiftar mycket, säger Christer Sjöqvist.

– Problematiken som finns i storstäderna finns även här. Vi ser även hur dessa nätverk samarbetar med flera grupperingar både nationellt och internationellt.

Förra veckan häktades en 34-årig gängledare. Polisen misstänker därför att bränderna är en hämndattack.

Foto: Per Karlsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bränderna i Eskilstuna tror polisen är en slags markering mot polis och samhälle över att polisen satt ökat tryck mot nätverken. Dels häktningen av en av ledarna, men även fler har häktats med anknytningar till kriminella nätverk.

– Vi har även beslagtagit en del pengar. Men att de hämnas på detta sätt kommer inte innebära att vi slutar göra vårt jobb.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Hämnd mot polisen allt vanligare

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskilstuna

Kriminella nätverk