Cilla Benkö

Lögnbråk om islamistrelation mellan DN:s och SR:s chefer

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Radiolyssnarna hamnade mitt i ett hetsigt lögnbråk om Sveriges Radios hantering av Ekoreporterns relation med en islamist.

Ord stod mot ord om Sveriges Radios chefer har avtal med totalförsvaret.

– Jag tycker det är vågat av dig att säga att det inte har förekommit sådana här avtal. Det gör det, sade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till SR:s vd.

Peter Wolodarski och Cecilia Benkö.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

I söndagens Dagens Nyheter kallade chefredaktören Peter Wolodarski Sveriges Radios hantering av relationen mellan en Ekomedarbetare och en islamist för ”ett allvarligt haveri”. På måndagsmorgonen mötte han Sveriges Radios vd Cilla Benkö i debatt.

– Vi har inga kontakter med Säpo på det sätt som Peter Wolodarski försöker insinuera. Peter skriver också att ”chefer på Sveriges Radio vid anställning ska bekräfta sin roll i totalförsvaret vid krig”. Det stämmer inte, sade Cilla Benkö till Sveriges Radio.

Wolodarski hävdade att Benkö felciterade honom och gick till motangrepp:

– Jag vet att detta har förekommit på SR efter att Cilla Benkö blev vd. Jag har förstahandsuppgifter om det. Sedan betyder ju inte det att det är något suspekt att sådana avtal existerar med tanke på den roll som SR har i totalförsvaret.

Cilla Benkö, kan det vara så att du inte känner till sådana här avtal?

– Nej. Peter skriver i sin artikel att vi som chefer skulle skriva på något slags avtal, och det har vi inte gjort.

Wolodarski svarade:

– Jag tycker det är vågat av dig att säga att det inte har förekommit några sådana här avtal. Jag kan inte gå in på detaljerna mot bakgrund av källskydd, men det finns sådana här avtal. Det gör det.

Peter Wolodarski, du har ju inte alla detaljer om vad SR har gjort eller känt till. Hur kan du veta att detta är ett haveri?

– Det är ett haveri så till vida att SR själva inte gick ut och berättade. Det är ju någonting som har avslöjats av en fristående jihadistgranskande sajt som heter Doku.

Benkö svarade:

– Baserat på den information som Ekochefen hade i september 2020 så anser jag att han hanterade frågan fullt korrekt, sade hon och fortsatte:

– Personen lämnade SR på egen begäran. Det är ingenting som man går ut och publicerar för allmänheten, det gör vi aldrig när personer slutar på egen begäran.

Wolodarski svarade:

– Jag kan inte se varför de pressetiska reglerna skulle lägga något hinder i vägen för att det här skulle bli känt för allmänheten.

Benkö svarade:

– Men Peter Wolodarski, du vet inte vilken information Ekochefen hade.

Wolodarski svarade:

– Ni har ju inte berättat själva, det är det som är problemet.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Ekot-chefen om relationen: Det finns säkerhetsaspekter

ÄMNEN I ARTIKELN

Cilla Benkö

Peter Wolodarski

Debatt

Radio

Dagens Nyheter