Nyheter

Sverige bistår Indien med syrgasutrustning

Av: 

TT

En person som avlidit med covid-19 rullas in till ett område som gjorts om till krematorium i Indiens huvudstad New Dehli. Landet är just nu hårt drabbat av en ny covidvåg.

Foto: Ishant Chauhan/AP/TT

NYHETER

Smittspridningen i Indien eskalerar chockartat. Den svåra situationen har lett till överfulla sjukhus samt brist på nödvändiga resurser och kunnig personal.

Därför skickar nu Sverige syrgasutrustning för att hjälpa landets befolkning.

En ny covidvåg slår hårt mot Indien. Världshälsoorganisationen har klargjort att en fjärdedel av alla rapporterade dödsfall med covid-19 i världen för närvarande kommer från landet. Utmattade läkare på plats vittnar om att tillgången på medicin, syrgas och utbildad personal sinar i rasande takt.

– Indien har ganska stora behov och har efterfrågat väldigt mycket kritisk sjukvårdsutrustning, säger Roger Gustafsson, projektledare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT.

200 syrgaskoncentratorer

Nu hörsammar Sverige indiska myndigheters vädjan om internationellt stöd. MSB har beslutat att skicka 200 syrgaskoncentratorer för att hjälpa landets befolkning i den rådande krisen.

Utrustningen finns tillgänglig på marknaden och MSB har möjlighet att ordna fram sådana inom de statliga ramavtal som finns, berättar Gustafsson.

Regeringen finansierar

EU:s civilskyddsmekanism ERCC har bekräftat att indiska myndigheter kommer att acceptera erbjudandet från Sverige. Leveranstiden beräknas vara mellan två och fyra veckor från det att beställningen lagts, vilket redan har gjorts, enligt Gustafsson.

– Alla parter är medvetna om att det kommer att ta lite tid och det bedöms fortfarande vara relevant.

Syftet är att "stärka Indiens förmåga att tillhandahålla sjukvård till det stora antalet människor som har insjuknat i covid-19 i landet", skriver MSB i ett pressmeddelande.

Regeringskansliet har godkänt MSB:s ansökan om att få två miljoner kronor beviljat för finansiering av inköp och transport.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: