Johnson hyllar partiets seger i Labourfästet

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2021-05-07

Labour har förlorat ännu ett av sina traditionella fästen i England. Premiärminister Boris Johnson är nöjd med sitt partis framgång – som innebär ytterligare en spricka i den tidigare ogenomträngliga "röda muren".

Den lilla staden Hartlepool har hamnat i det politiska blickfånget med anledning av det fyllnadsval till det brittiska parlamentet som hölls där i torsdags. Att den konservativa ledamoten Jill Mortimer skulle knipa segern sågs som otänkbart för bara några år sedan – eftersom den tidigare industristaden av tradition har varit Labourmark.

Men nu tvingas oppositionspartiet se sig besegrat av premiärminister Boris Johnsons parti "Tories". Resultatet beskrivs som chockartat av vissa, eftersom ingen konservativ parlamentsledamot har röstats fram som Hartlepools representant i London sedan valkretsens bildande 1974.

Konservativa partiets framgång fick Boris Johnson att ge sig av till Hartlepool för ett snabbt triumfatoriskt besök under fredagen. Det var en nöjd premiärminister som pratade med journalister i staden, där det redan fanns en uppblåsbar figur föreställande honom själv med tummarna segervisst uppsträckta i vädret.

– Jag tror att det här valet visar att människor vill ha ett parti och en regering som är fokuserade på dem, fokuserade på att leverera förändring, säger Johnson.

Pressar partiet

Valet sågs som det första stora provet för Keir Starmers halvnya ledarskap i det splittrade Labour. Konservativa partiets framgångar i Hartlepool är en fortsättning på trenden i det senaste brittiska parlamentsvalet, i december 2019. Då var brexit den dominerande frågan och de konservativa lyckades vinna flera mandat i Labours tidigare så ogenomträngliga "röda mur" i norra England.

För Labour var resultatet det sämsta sedan 1935, vilket den tidigare partiledaren Jeremy Corbyn har bett om ursäkt för.

Att ännu fler livslånga Labourväljare nu tycks ha gått över till Konservativa partiet i Hartlepool väcker nya frågor om vägen framåt för socialdemokraterna. Pressen kommer att öka på Starmer, som valdes till ordförande för ett år sedan med löften om att bygga upp partiet och hitta tillbaka till dess traditionella väljare igen.

Och det var en mycket besviken Labourledare som på fredagseftermiddagen kommenterade sitt partis nederlag i Hartlepool.

– Jag är djupt besviken av resultatet, jag tar på mig det fulla ansvaret för det och jag tar på mig det fulla ansvaret för ställa saker till rätta, sade Keir Starmer bittert och konstaterade självkritiskt att Labour "i stället för att prata med landet, pratat med sig självt".

Brittisk supertorsdag

Valet i Hartlepool var inte det enda som hölls under den brittiska supertorsdagen. I England hölls flera kommunal- och borgmästarval och i Skottland och Wales stod mandat till de regionala parlamenten på spel.

Mest uppmärksamhet riktas mot regionalvalet i Skottland, eftersom nationalistpartiet SNP hoppas stärka sitt mandat för en självständighetsomröstning. De första rösterna har räknats men inget slutgiltigt resultat väntas förrän på lördag.