Coronapandemin

Bergström: ”Vaccinering av barn kommer bli en jättediskussion”

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Sveriges vaccinsamordnare säger till Aftonbladet att många av hans möten just nu handlar om två saker: Godkännande av vaccinering för barn och hur man globalt ska få stopp på smittan.

– Jag förstår mycket väl att det är en avvägning om vaccin blir aktuellt även för barn, säger han.

USA har gett grönt ljus för att vaccinera 12-åringar. Om två veckor kan även EU ge ett godkännande som skulle göra det möjligt för Sverige att börja vaccinera åldersgruppen 12-17 år. Godkännandet gäller endast för Pfizer vaccin.

När EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten, godkänt ska Folkhälsomyndigheten göra en nationell bedömning.

– Blir det godkänt kan man sätta igång med vaccinering av barn direkt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström .

Men det finns viss skepsis och oro i Norden när det kommer till att ge vaccin till barn.

– Den oron beror på vaccinet mot svininfluensan som orsakade narkolepsi hos flera barn, säger Bergström.

Han menar att det därför är viktigt med information och att man tar föräldrar eventuella oro på allvar.

– Jag förstår mycket väl att det är en avvägning om det blir aktuellt även för barn över 12 och ännu yngre barn. Vi såg inte trombosriskerna i de kliniska proverna, det upptäcktes sedan när man började vaccinera väldigt många eftersom risken är en väldigt sällsynt biverkan.

”Vaccinering av barn kommer bli en jättediskussion”

Richard Bergström säger att det är ännu färre fall av blodproppar hos de som fått mRNA vaccin, där Pfizers vaccin ingår.

– Det som är allmänt känt är att man kan få ont i armen. Om små barn får väldigt ont i armen och inte kan gå till dagis är också en faktor. Det är en viktig fråga som måste diskuteras, det enskilda och det kollektiva ställningstagandet. Eftersom små barn inte blir särskilt sjuka av covid-19, måste man titta på om nytta överväger risk.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström

Det kommer förmodligen dröja till december innan man genomfört tillräckliga tester för att vaccinera barn under 12 år.

– Om Folkhälsomyndigheten godkänner vaccinering för barn i Sverige tror jag att det kommer bli en jättediskussion när det kommer till i vilken ordning vaccineringen ska fortsätta, säger Richard Bergström.

Norge bestämde i veckan att ändra i sin prioriteringsordning och vaccinera unga vuxna mellan 18–24 samtidigt som de mellan 40 och 44 år. Beslutet tas eftersom smittan just nu är högst i åldersgruppen bland unga vuxna.

– Ska vi fokusera på att skydda de som riskeras att drabbas av svår sjukdom och död? Eller ska vi byta fot och satsa på att få ner smittspridningen och vaccinera de unga där smittan är som värst? Det är väl de två sakerna som kommer diskuteras mest.

Smittan globalt måste stoppas

Det andra som diskuteras på EU-möten är att man måste få ett stopp på smittan globalt. Så fort länderna kan avvara vaccindoser är det viktigt att dela med sig, menar Bergström.

Sverige kommer donera av en miljon doser Astra Zeneca. Frankrike donerar en halv miljon doser och Schweiz ska donera tre miljoner. Lägger man ihop ländernas överskott på hamnar man på cirka 2 miljarder doser – bara i år, enligt Bergström.

– Risken är att vi får mutationer som vaccinet inte biter på annars. Jag kan tycka att USA borde göra samma sak och donera när de har så många doser av Astra Zeneca som de inte ens kommer att använda.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Corona-dödande piller kan snart vara här

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Richard Bergström

Vaccin

Pfizer

Coronaviruset

Covid-19

Folkhälsomyndigheten