Nyheter

Covidrädsla i Mount Everests basläger

Av: 

TT

NYHETER

Oron sprider sig i baslägret vid Mount Everest, världens högsta berg, sedan klättrare och bärare uppvisat covidsymptom. Flera uppges ha testat positivt för virussjukdomen.

Anställda vid lägret säger att de fått rapporter om 17 bekräftade fall på sjukhus i Katmandu, dit ett antal klättrare skickats för vård, skriver brittiska BBC.

Den nepalesiska tidningen The Kathmandu Post rapporterar att minst två dussin klättrare i baslägret drabbats av "allvarlig hosta", med hänvisning till Himalayas räddningstjänst. Det är dock oklart om hostan beror på covid-19 eller den höga höjden.

Viktiga inkomster

Parallellt har fyra bärare som evakuerats från baslägret vid Dhaulagiri – världens sjunde högsta berg, väster om Mount Everest – testat positivt för coronaviruset. Nio klättrare skulle evakueras därifrån under torsdagen för tester.

Klättringsturismen är en viktig inkomstkälla för det fattiga Nepal och säsongen pågår just nu. En försök att bestiga Mount Everest topp är planerat till söndag och omkring 2 000 personer uppges befinna sig i baslägret. Landets styre har kritiserats för att inte ta smittorisken vid klättringsexpeditionerna på allvar.

– Allt är normalt vid baslägret, säger Mira Acharya vid turismdepartementet till The Kathmandu Post apropå uppgifterna om virusrädsla.

Som i Indien?

Samtidigt tampas Nepal med en svår smittovåg: Omkring 20 nya covidfall per 100 000 invånare och dygn rapporteras nu. Det är jämförbart med läget i det virussargade grannlandet Indien för två veckor sedan, enligt CNN. I helgen var 44 procent av de covidtester som gjordes i Nepal positiva och på onsdagen rapporterades rekordmånga nya smittade, över 8 600.

Totalt har drygt 350 000 fall konstaterats i bergslandet som har knappt 30 miljoner invånare. Över 3 400 människor har dött i covid-19, enligt Johns Hopkins Universitys sammanställning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: