Nyheter

Löfven i brottsutsatta Borlänge: Oacceptabelt

Av: 

TT

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte Dalarna på onsdagen. På dagordningen stod ett besök till stadsdelen Tjärna ängar i västra Borlänge, som på senare tid fått nationell uppmärksamhet efter flera grova våldsdåd.

– Vi måste visa gängkriminaliteten att det är oacceptabelt, säger statsministern.

Ett "riskområde". Så beskrivs Borlängestadsdelen i polisens rapport från förra året. Klassificeringen innebär att Tjärna ängar är på väg att bli ett så kallat "särskilt utsatt område" om inget görs.

Besöket sker under grå himmel, bland grå hus. Statsministern lyssnar på företrädare från kommunen, polisen och civilsamhället. Han får höra om överfall av tidningsbud, rädda utbytesstudenter men också hoppfulla och nyfikna lokalbor.

– Det hade varit trevligare om Stefan kom av en bättre orsak, men det är bra att han kommer så att han kan göra en egen bedömning, säger Khadra Osman som bor i området.

Hon anser att medier målat upp en skev bild av Tjärna ängar, som enligt henne är en välkomnande plats.

– Jag går ner på gatan och blir "hejad på" av människor jag inte känner.

Samtidigt har flera knivskärningar och skottlossningar satt skräck i stadsdelen under senare tid.

– Problemen förnekar jag inte. Men problem finns överallt, och att utpeka ett område som utsatt är inte rättvist, säger Khadra Osman.

"En jävla framtidstro"

Kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, Jan Bohman (S), vill däremot se tuffare åtgärder i Tjärna Ängar. Han träffar statsministern i en tom kafeteria på ett äldreboende, runt ett bord tillsammans med andra lokala representanter som får framföra sina förberedda talespunkter för statsministern.

Löfven äter macka, lyssnar och nickar.

– Vi i Borlänge har en jävla framtidstro och en beslutsamhet om att ta oss bort ifrån listan med att ha utsatta områden. Vi är beslutna att göra det och vi behöver stöd och hjälp från staten, säger Jan Bohman till TT.

Kommunalrådet vill vidta ett flertal åtgärder för att förbättra situationen, däribland 75 nya övervakningskameror och fler ordningsvakter och poliser i området.

– Det handlar om fler poliser på plats men samtidigt också ett långsiktigt arbete med att skapa förutsättningar för människor att förverkliga sina innersta drömmars längtan, så att man inte väljer att hamna på brottets bana. Då handlar det om jobb och utbildning, säger Jan Bohman.

Löfven: "Återskapa tryggheten"

Och partikamratens engagemang är ett gott exempel, berättar Stefan Löfven.

– Den beslutsamhet man visar här visar vi nu också nationellt, säger han till TT.

– Polisen växer, vi skärper straffen och gör det lättare för polisen att sätta upp kameror i till exempel ett sånt här område, fortsätter han.

Under besöket kommer inga nya politiska besked utan det som sägs är mest en upprepning och påminnelse av statsministerns tidigare budskap.

– Det är ett helt grundläggande uppdrag för samhället att se till att människor ska få vara trygga, och därför ska vi återskapa tryggheten på gator och torg, säger han.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: