Samoas nya ledare utelåst från parlamentet

Martin Yngve/TT

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-24

Fiame Naomi Mata'afa, som är vald premiärminister i Samoa. Bild från april.

Premiärministern vägrar erkänna sig besegrad och hans efterträdare har låsts ute från parlamentet. Samoas tidigare opposition liknar läget i Stillahavsnationen vid en kupp – och har svurit in sin ledare på en gräsmatta.

Fiame Naomi Mata'afa skulle på måndagen skriva historia och sväras in som Samoas första kvinnliga premiärminister. Men varken hon eller någon annan ur det tidigare oppositionspartiet FAST kunde ta sig in i parlamentsbyggnaden i huvudstaden Apia.

Dörrarna hade låsts av allierade till den sittande premiärministern Tuila'epa Sailele Malielegaoi, som suttit vid makten i 22 år. Därmed kunde kammaren inte samlas och formellt erkänna valresultatet från den 9 april.

– Nu behöver vi modiga samoaner som kan se till att valresultatet följs, säger Mata'afa till de folkmassor som strömmat till parlamentet.

"Illegalt maktövertagande"

Flera timmar senare tog FAST saken i egna händer. Fiame Naomi Mata'afa svors in som premiärminister vid en provisorisk tältceremoni i parlamentets trädgård, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Anhängare jublade och sjöng när parlamentsledamöterna en efter en svors in.

Malielegaoi vägrade dock erkänna ceremonins giltighet och fortsatte insistera på att han är premiärminister. Mata'afa beskriver hans agerande som en statskupp.

– Det här är ett illegalt maktövertagande, säger hon om Malielegaoi vägran att lämna ifrån sig makten.

Flera turer

Samoa har befunnit sig i politiskt dödläge efter valet i april. Tuila'epa Sailele Malielegaoi har vägrat att godta valresultatet och samla parlamentet. Eftersom måndagen enligt grundlagen är den sista dagen som kammaren kan godkänna valresultatet hoppades han därmed få sitta kvar.

Under helgen har de politiska turerna avlöst varandra.

I lördags ställde sig kung Tuimaleali'ifano Va'aletoa Sualauvi II bakom premiärministern och blåste av måndagens sittning. Ett dygn senare beordrade landets högsta domstol parlamentet att ändå samlas.

Ardern: "Fullt förtroende"

Valresultatet ses som en politisk jordbävning i Samoa, eftersom Malielegaois parti HRPP har dominerat den politiska scenen så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartistat.

Nya Zeeland och Australien har båda uppmanat alla parter att hålla sig till lagen.

– Vi har fullt förtroende för Samoas demokrati, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern enligt NZ Herald.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om omständigheterna då parlamentet låstes.