Nätjättarna

Minister pressad i riksdagsdebatt om ”Nätjättarna”

Av: 

Olof Svensson

John Granlund

NYHETER

Ibrahim Baylan (S) anklagas för att vara köpt av storbolagen Amazon, Facebook och Google.

Näringsministern pressades hårt när riksdagen i dag debatterade Aftonbladets avslöjande artikelserie ”Nätjättarna”.

– Regeringen verkar ha blivit helt bländad, säger Joar Forssell (L).

I en 45 minuter lång debatt på torsdagen pressades ansvarig minister Ibrahim Baylan i riksdagen om Aftonbladets avslöjande artiklar ”Nätjättarna”.

Artiklarna visar hur regeringen med bidrag och skatterabatter lockat stora internationella techbolag att förlägga sina serverhallar i Sverige. Trots det har löftena om jobb inte infriats.

Tony Haddou (V) anklagar Ibrahim Baylan för att fjäska för it-jättarna.

Riksdagsledamoten Tony Haddou (V) anklagade Baylan för att vädja och fjäska för att få Amazon, Google och Facebook att etablera sig i Sverige.

– Regeringen har öst pengar i form av skatterabatter och subventioner över amerikanska nätjättar. Det här är inte vilka bolag som helst utan de högst värderade bolagen i världen, det handlar om multimiljardärer, världens rikaste män, säger han.

Näringsminister Ibrahim Baylan pressades i riksdagen om Aftonbladets avslöjande Nätjättarna

Han anklagade också Baylan och regeringen att vara köpta av nätjättarnas lobbyister.

– Ni köper lobbyismen från storföretagen som inte betalar skatt.

Vänsterpartiet lyfte också fram att bolagen systematiskt slussar ut vinster till skatteparadis som Irland och Luxemburg.

– Är regeringen förblindad av den mycket effektiva och välfinansierade PR som de här företagen bedriver? frågade sig Ali Esbati (V).

Baylan pressades även från den liberala riksdagsledamoten Joar Forssell. Han anser att regeringen blivit helt bländad av att locka hit ”de stora amerikanska jättarna”. Det statliga stödet till jättarna gör dock att mindre svenska företag konkurreras ut.

– Visst är det häftigt med Facebook och Amazon, de är stora amerikanska jättar och det är lite flashigt. Men det är bara det att BNP skapas inte med Powerpoint-slides på näringsdepartementet. BNP skapas av vanligt folk som jobbar och skapar företag, säger han.

Kritiserade regeringen

Ibrahim Baylan försvarade regeringens linje med att det är viktigt att locka stora bolag till Sverige. Han försvarar även den förra regeringens beslut att ge ett etableringsstöd på närmare 140 miljoner kronor till Facebook. Däremot kallar han bolagens skatteflykt för ett ”otyg” men anser att det är ett problem som måste hanteras i OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling).

– Klart att Sverige ska vara ett land där det också investeras i digital infrastruktur. Den svenska regeringen argumenterar alltid för investeringar i vårt land, sa han.

Ibrahim Baylan ägnade lång tid åt att beskriva ett arbetsplatsbesök i Sundsvall i går vilket fick både Joar Forssell och Tony Haddou att anklaga ministern för att undvika att svara på frågorna.

– Det är klart vi ska ha digitalisering, alla här tror på digitalisering. Men det kommer ske oavsett om regeringen ger bidrag till Facebook eller inte, sa Joar Forssell.

Riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas (V) kritiserade regeringen tillsammans med Ali Esbati för att blunda för att techjättarna inte har kollektivavtal och har en historia av att behandla sina anställda illa.

Kräver lagändring

I debatten lyfte Vänsterpartiet också att de vill se en lagändrig riktat, bland annat riktat mot de aktuella nätjättarna.

Det handlar om ett utskottsinitiativ om krav på att multinationella bolag ska tvingas offentligt redovisa sina vinster och skatter i Sveriges.

Debatten i riksdagen hölls med anledning av två interpellationer. Båda är skrivna med anledning av uppgifterna i Aftonbladets artikelserie ”Nätjättarna”.

Joar Forssell (L) är mycket kritisk till regeringens hållning gentemot techjättarna.

PODD Så blev Jeff Bezos världens rikaste

Aftonbladet Daily intervjuar Sara L. Bränström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Nätjättarna | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nätjättarna

LÄS VIDARE

Så öste regeringen pengar över it-jättarna – men jobben försvann

ÄMNEN I ARTIKELN

Nätjättarna

Joar Forssell

Ibrahim Baylan

Amazon

Google

Facebook

Amazon Web Services