De var bäst i klassen - nu plågas ”covidfria” länderna

Australien, Vietnam och Sydkorea rankades länge som bäst i världen på coronabekämpning.

Men sedan kom bakslaget.

Nu har deltavarianten tvingat in pandemivinnarna i sina hårdaste nedstängningar hittills.

Australien är ett av de länder som hyllats för sitt sätt att tackla pandemin. Fram till slutet av juni hade landet drygt 30 000 konstaterade fall.

Men sedan kom deltavarianten, och smittspridningen tog fart.

Australien: Militär kontrollerar coronasmittade

Bara i Sydney sitter fem miljoner människor i karantän, enligt CNN.

Restriktionerna är hårda. I stadens fattiga förorter kallas nu militären in. Tillsammans med polisen ska de knacka på hemma hos coronapositiva och kontrollera att de håller sig isolerade.

Demonstranter i Melbourne tidigare i år.
Demonstranter i Melbourne tidigare i år.

Och nu börjar befolkningens tålamod ta slut. Förra helgen tågade tusentals demonstranter i både Sydney och Melbourne och krävde att de tuffa restriktionerna ska upphöra.

Men det fria livet verkar fortfarande vara långt borta. New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian har varnat för att det kan dröja till oktober innan alla restriktioner hävs i delstaten.

Satsade allt på Astra-vaccin

Vaccineringen i Australien går trögt. Landet satsade stort på Astra Zenecas vaccin – som befolkningen sedan avråddes från att ta. Och leveranserna från Pfizer och Moderna dröjer.

Hittills är bara drygt 14 procent fullvaccinerade, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Sydkorea är inne i sitt värsta utbrott hittills.
Sydkorea är inne i sitt värsta utbrott hittills.

Vaccinkritik mot Sydkoreas regering

Sydkorea hade ett stort utbrott i början av pandemin. Men tack vare massiv testning och smittspårning lyckades man hålla smittan nere, utan att stänga ner.

Drygt ett år senare är landet inne i sitt värsta utbrott hittills. I onsdags rapporterades rekordmånga 1 896 nya fall. I huvudstaden Seoul har restriktionerna skärpts till högsta möjliga nivå.

Precis som i Australien går det trögt med vaccineringen. Leveranserna dröjer och regeringen kritiseras för den vaccinbrist som nu råder.

– För ett år sedan var de nöjda när det bara var runt 100 fall per dag. De borde tittat framåt, haft en mer aktiv strategi för att utrota pandemin, och skaffat vaccin mycket tidigare, säger Shin Eui-cheol, professor vid Sydkoreas tekniska univeristet, till The Guardian.

Av Vietnamns 96 miljoner invånare är bara en procent fullvaccinerade
Av Vietnamns 96 miljoner invånare är bara en procent fullvaccinerade

Vietnam: ”Delta förstör allt vi vunnit”

Vietnam är ett till land som länge sågs som en av pandemins vinnare.

Men i april började smittan skena till rekordnivåer. En tredjedel av landets befolkning lever nu under hårda restriktioner. Storstäderna Hanoi och Ho Chi Minh City har stängts ner helt.

Privata kliniker har fått skarpa uppmaningar att hjälpa med med sängplatser och vårdpersonal.

Av landets 96 miljoner invånare är bara en procent fullvaccinerade. Och den nya varianten skapar uppenbarligen stor frustration:

– Deltavarianten förstör allt vi vunnit i pandemibekämpningen, sa hälsominister Nguyen Thanh Long efter ett kabinettsmöte enligt Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE