Många rapporter om eldklot på himlen över Sverige

Ett kraftigt ljussken sågs över stora delar av Sverige och Norge under natten mot söndagen.

– Det var ett stort orange objekt som föll på himlen i kanske fem-sex sekunder. Sedan blixtrade det till ett par gånger och hela himlen lös upp, säger ett ögonvittne i Munkedal.

Troligen var det en meteor som slog ner någonstans söder om Oslo, enligt en norsk astronom.

Läsare från stora delar av västra och mellersta Sverige kontaktade Aftonbladet om ett eldklot som syntes på himlen strax efter klockan 01.

Förutom observationen från Munkedal har Aftonbladet fått rapporter om ljusskenet från bland annat Dalarna, Värmland, Närke, Sörmland, Uppland och Östergötland.

Flera vittnen har uppfattat färgen som orange – andra som grön, blå eller vit.

SOS Alarm bekräftar att flera larmsamtal ringts till 112.

– En inringare från Säffle har sagt något om en meteor på himlen. Det är flera samtal med koncentration i västra Sverige som verkar handla om samma sak. Vissa säger sig ha sett en nödraket, säger teamledaren Patrik Svensson.

Norska vittnen hörde dån

Ljusfenomenet sågs även i stora delar av södra Norge och föranledde många larmsamtal, meddelar norsk polis på Twitter.

Halvor Svenning, 39, var ute och åkte med sin bil i Larvik, söder om Oslo. Han lyckades spara ner bilderna på meteoren från bilens kamera.
Halvor Svenning, 39, var ute och åkte med sin bil i Larvik, söder om Oslo. Han lyckades spara ner bilderna på meteoren från bilens kamera.

En reporter på norska tidningen VG beskriver att eldklotet följdes av ett åskliknande dån.

– Det är sannolikt en meteorit. Vi har fått samtal från flera inringare och eget manskap har också rapporterat in detta, säger Per Iversen, vakthavande polisbefäl i Oslo, till tidningen.

Den norska astronomen Morten Bilet såg eldklotet med egna ögon.

– Det var två kraftiga ljussken. Ungefär 20–30 sekunder senare hörde jag smällen. Det är inget tvivel om att det här är en stor sten som kommit in i atmosfären, säger han till Aftonbladet.

Troligt nerslag söder om Oslo

Inget av de svenska ögonvittnena har hört någon smäll i samband med ljusskenet. Det får Morten Bilet att dra slutsatsen att rymdstenen slog ner i Norge.

– Jag hoppas att den har landat på land och inte i havet så att vi kan hitta den. Förmodligen har den slagit ner någonstans söder om Oslo, säger han.

Den teorin stöds av en observation från Larvik, drygt fem mil söderut från huvudstaden.

– Det gick väldigt fort mellan ljuset och smällen. Kanske ett par sekunder, säger en Halvor Svenning, 39, som var ute och körde med sin bil.

Han lyckades spara ner filmen från bilens dashcam. På bilderna, som Aftonbladet fått tillstånd att publicera, syns hur himlen blixtrar till flera gånger innan eldklotet ser ut lösas upp exakt klockan 01.08.54.

Halvor Svenning i dagsljus.
Halvor Svenning i dagsljus.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN