USA: Nordkorea har försett Ryssland med robotar

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-04

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.

Nordkorea har försett Ryssland med bland annat ballistiska robotar som använts i den senaste tidens attacker mot Ukraina, uppger Vita huset.

– Det här är en betydande och oroande upptrappning, säger USA:s nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby.

Minst en av de ballistiska robotar som Nordkorea försett Ryssland med avfyrades in i Ukraina den 30 december, enligt Kirby. Den landade på ett öppet fält i länet Zaporizjzja.

Flera robotar användes också i Rysslands attack mot Ukraina i tisdags, när flera ukrainska städer anfölls.

USA och landets allierade kommer nu att ta upp frågan i FN:s säkerhetsråd, då det bryter mot FN:s sanktioner mot Nordkorea, säger Kirby.

Enligt USA försöker Moskva också få ballistiska kortdistansrobotar från Iran. En sådan överenskommelse är inte klar än, enligt Kirby, men USA är oroat över att Rysslands förhandlingar ”aktivt går framåt”.

Nordkoreas och Irans relationer med väst är bottenfrusna på grund av ländernas kärnkraftsprogram och brott mot mänskliga rättigheter.

Sedan Ryssland inledde anfallskriget i Ukraina i februari 2022 har Moskva velat fördjupa de ekonomiska och politiska banden till Iran. I höstas träffade Rysslands president Vladimir Putin Nordkoreas ledare Kim Jong-Un när denne var på besök i Ryssland.