Poliser tvingas ersätta dömd våldsverkare

TT

Publicerad 2024-01-07

Poliserna tvingas betala rättegångskostnader till den man som skadade dem i Sveaparken i Örebro. Arkivbild.

Fem poliser som skadades under påskupploppet i Örebro tvingas betala den dömda våldsverkarens rättegångskostnader, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är helt bisarrt att den som ville ha ihjäl oss ska få våra pengar, säger en av de poliser som skadades till tidningen.

Efter påskkravallerna i Örebro 2022 dömdes en 45-årig man i Högsta domstolen till 2 år och 7 månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Trots att mannen fälldes blir poliserna skyldiga att stå för hans rättegångskostnad på 12 650 kronor.

Anledningen är att Örebro tingsrätt valde att skilja skadeståndsfrågan från brottmålet. Högsta domstolen klargjorde senare att poliser inte kan få skadestånd för kränkning vid grovt sabotage mot blåljusverksamhet – det anses vara ett brott mot staten, inte mot enskilda poliser. Poliserna drog då tillbaka sina skadeståndsanspråk, vilket innebar att de förlorade målet om skadestånd och måste betala gärningsmannens rättegångskostnader.

En av de poliser som utsattes för stenkastning, och fick en kraftig hjärnskakning under upploppet, säger till DN att han vägrar betala.

– Jag tänker inte betala en krona. Då får de hellre utmäta mig. Det här är så fel, jag var i Sveaparken som en tjänsteåtgärd, det var inte valfritt att jobba, säger han.