Rädsla för mer förödelse när regnet fortsätter att falla

Publicerad 2022-09-17

Elva personer har dött efter kraftiga översvämningar i den italienska regionen Marche.

Regnet fortsätter att falla en gul varning har utfärdats i svårt drabbade staden Senigallia.

– Stanna hemma och ta skydd på övervåningarna, säger borgmästare Massimo Olivetti.

Det var på torsdagskvällen som skyn öppnade sig med våldsamhet. Över regionen Marche i mellersta Italien föll 0,4 meter regn på 2–3 timmar. Gator förvandlades till floder, hus översvämmades och bilar sköljdes med i vattenmassorna.

Efter sökinsatser under fredagsnatten skrevs dödssiffran upp till elva personer, skriver La Stampa. Ett femtiotal personer har skadats. Två personer saknas.

Drabbade invånare kämpar med att tömma sina hus på vatten och lera. Samtidigt faller åter kraftigt regn och vinden friskar i.

Regnet fortsätter att falla en gul varning har utfärdats i svårt drabbade staden Senigallia.

Gul varning utfärdad

I semesteridyllen Senigallia har en gul varning utfärdats. Borgmästaren Massimo Olivetti uppmanar invånarna som är kvar i staden att stanna inomhus, skriver Corriere Della Sera.

– Alla kommersiella verksamheter i de översvämningsdrabbade områdena måste stänga och tillåta folk att ta skydd på de övre våningarna, säger Olivetti.

Den nya vågen av ruskväder gjorde att ett träd föll och träffade en bil. Lyckligtvis klarade sig föraren oskadd.

Senigallia har drabbats hårt av översvämningarna. Torsdagskvällens skyfall ledde till att floden Misa svämmade över och vattmassor forsade ut bland husen. Staden har täckts i lera och otaliga hem har ödelagts av vatten, sörja och bråte.

– Titta på det här. Allt är förstört, jag har ingenting kvar, säger invånaren Andreina Rosalba till TT.

Hon står med brunt vatten upp till anklarna. Hennes kylskåp har vält och ligger i sörjan av lera som täcker golvet. En meter från golvet upp på väggarna är täckta av brun sörja.

Senigallia har drabbats hårt av översvämningarna.

Draghi lovar hjälp

Premiärminister Mario Draghi har utlovat omedelbar nödhjälp på 54 miljoner kronor till de drabbade områdena.

– Regeringen kommer att göra allt som vi kan för att hjälpa familjer och företag i det här området, säger Draghi som besökte Senigallia på fredagen.

På lördagen hölls ett möte med borgmästare i regionen Marche för att koordinera det omfattande räddningsarbetet i drabbade provinser, skriver Corriera Della Sera.

Premiärminister Draghi hyllar räddningsarbetarna för deras ”professionalitet, engagemang och mod” skriver Washington Post.

Premiärminister Mario Draghi har utlovat omedelbar nödhjälp på 54 miljoner kronor till de drabbade områdena.

Följ ämnen i artikeln