Försvarsmakten: Mycket allvarligt läge i Sudan

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-04-23

Rök ses stiga från ett kvarter i Sudans huvudstad Khartum under lördagen.

Sverige planerar skicka en väpnad styrka till Sudan för att bistå med evakueringen av svenskar. Försvarsmakten säger att säkerhetssituationen i landet är mycket allvarlig, men är förtegen om den kommande insatsen.

Riksdagen ska under söndagen ge klartecken för att skicka en väpnad styrka till Sudan, där omkring 100 svenskar uppges befinna sig.

Regeringen gav Försvarsmakten i uppdrag att bistå ambassaden i Khartum med evakuering av personal i onsdags och Guna Graufelds, pressekreterare på Försvarsmakten, säger att man tagit emot ett uppdrag från regeringen.

– Vi ser att säkerhetssituationen i Sudan är mycket allvarlig och vi ser inga indikationer på att det kommer ändras i nuläget. Vi följer situationen mycket noga.

Komma iväg snabbt

Riksdagens utrikesutskott sammanträdde på söndagsmorgonen och föreslog att regeringen får mandat att för en evakueringsinsats på upp till 400 man. Enligt uppgift till TT räknar man med 140–150 man. Styrkan, eller en del av styrkan, är redan på plats i närområdet.

När insatsen kommer att genomföras, med vilken personal och huruvida man kommer att samarbete med andra länder är inget Försvarsmakten kan kommentera.

– Jag kan inte gå in på några detaljer kring själva uppdraget av säkerhetsskäl, säger Graufelds.

Regeringen med utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) var dock under en pressträff på lördagen tydliga med att styrkan ska komma iväg snabbt.

– Vi pratar inom de närmaste 24 timmarna. Vi utgår från att när riksdagen har fattat sitt beslut så kommer vi ha möjlighet att gå vidare med det vi behöver göra, sade Billström.

– Vi har redan kunnat se att Försvarsmakten har förberett sig, vi har redan kunnat se att insatsen är under väg, sade han vidare enligt Ekot under lördagen.

Hundratals har dött

Uppgifter från flygbevakningssidor gör gällande att ett plan från försvarsmakten avgick från Stockholm under lördagskvällen i riktning mot regionen. Försvarsmakten kan inte kommentera uppgifterna.

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i omfattande våldsamheter förra lördagen. Över 400 människor har dödats och tusentals har skadats sedan dess, enligt bekräftade uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO).

I Sudan finns både svensk ambassadpersonal med familjer och även andra svenska medborgare.

Följ ämnen i artikeln