Marinchefen: Självklart att vi försvarar Åland

Publicerad 2023-04-29

Det finns en operativ beredskap för Sverige om Ryssland skulle attackera Åland.

Det bekräftar svenska marinchefen Ewa Skoog Haslum för Iltalehti.

– Om Finland vill ha vår hjälp ställer vi upp, säger hon.

Sverige försvarar Åland – Finland försvarar Gotland. Det är en självklarhet att länderna samarbetar vid en väpnat konflikt.

Det uppger Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum för finska tidningen Iltalehti.

– Om Finland vill ha vår hjälp ställer vi upp. Självklart hjälper vi Finland försvara Åland. Det är ingen fråga om saken. Vi åker dit vi kommenderas, säger Skoog Haslum.

Svenska försvarsplanen

Åland är en demilitariserad zon, vilket innebär att Finland inte har någon militär aktivitet på ön.

Men oavsett demilitariseringen så finns det en plan om ett ryskt angrepp skulle ske. Det finns både en färdig försvarsstrategi och en operativ beredskap för hur de svenska styrkorna ska agera.

– Vi har en stor flexibilitet och rörlighet för att genomföra operationer där vi behövs, säger Skoog Haslum.

Kustrobotar i skärgården

I sedvanlig ordning berättar marinchefen endast generellt om försvarsplanen. Men hon uppger att samma militära styrkor som används vid militärövningen Aurora 23, kan användas för att försvara Åland och Gotland.

Sverige skulle till exempel kunna försvara Åland genom att transportera ut kustrobotar till olika delar av skärgården med hjälp av båtar.

Granatkastargrupper kan åka med båtarna, utrustade med granatkastare som kan träffa mål på 200 meters till fem kilometers avstånd.

Kustjägarna kan understödas av attackdykare i arbetet med att värja ett anfall.

Historisk bekräftelse

Det är historiska uppgifter från Skoog Haslum, enligt Iltalehti. Varken Sverige eller Finland har officiellt bekräftat att marinen har en gemensam operativ beredskap för Östersjö-öarna.

– Jag har ingen information om att vi sagt något om det tidigare, för vi har inte fått frågan, säger marinens presskontakt Jimmie Adamsson till Aftonbladet.

– Det finns planer på att försvara allt finländskt och svenskt territorium, Åland är bara ett exempel, säger han.

Han betonar att Finland och Sverige har ett militärt samarbete sedan en lång tid tillbaka.

– På Gotland är det möjligt att försvaret ser annorlunda ut. Åland har en stor skärgård, till skillnad från Gotland, säger Jimmie Adamsson.

På Gotland huserar bland annat det svenska flygvapnet, den 181:a pansarbataljonen och marinen.

Jimmie Adamsson, pressansvarig för svenska marinen.

Vi känner varandra väl

Gemensamt är ledordet för det svensk-finska försvarssamarbetet. Skulle Gotland anfallas så faller de finländska soldaterna in under svenskt befäl. Tvärtom gäller om Åland skulle attackeras.

– Vi kan ge order och kommendera varandras trupper. Just nu har vi trupper från Nylands brigad i Finland som är tillsammans med vår marin i Berga. Soldaterna kan varandras namn. De verkar som en enhetlig trupp och inte som två olika länders trupper, säger Skoog Haslum till Iltalehti.

Berga är huvudsäte för Stockholms amfibieregemente, som är en av många platser där militärövningen Aurora 23 tar plats under våren.

– Vi känner varandra väl och vi känner till våra styrkor och svagheter. Vi har tränat tillsammans så pass mycket. Det är lätt att föra samman våra trupper och sätta igång.