Översvämningar och jordskred i Kalifornien – kändistäta staden evakueras

Publicerad 2023-01-10

Flera personer har dött och hundratusentals hem står strömlösa efter kraftiga stormar i Kalifornien.

Hela den kändistäta staden Montecito tvingas evakuera – och i Santa Barbara ligger gator under vatten.

”Var rädda om er” skriver tv-profilen Ellen DeGeneres på Instagram.

Flera personer har dött efter att en kraftig storm dragit in över Kalifornien i västra USA. 25 000 människor har fått evakuera sina hem på grund av kraftiga skyfall över regionen. Staden Montecito fick evakueras helt på grund av översvämningar, rapporterar Reuters.

I Montecito bor bland andra tv-profilen Oprah Winfrey samt Harry och Meghan. Reuters skriver att det är oklart om kändisarna tvingats lämna området.

På Instagram skriver programledaren Ellen DeGeneres – som också bor i Montecito – om de kraftiga översvämningarna. Hon har också filmat sig själv framför ett kraftigt jordskred.

”Montecito är under obligatorisk evakuering. Vi befinner oss på högre höjd så de bad oss att ta skydd här. Var rädda om er” skriver hon.

Paddlar kajak i staden

Myndigheterna i 17 regioner i Kalifornien har tidigare varnat invånarna för att regnovädret som började i december kan leda till jordskred och översvämningar.

Santa Barbara är en av städerna som drabbats översvämningar. På sociala medier har ett klipp på en man som som paddlar kajak mitt i staden spridits, något som nöjessajten TMZ uppmärksammat.

Flera människor har dött i ovädret som härjat i Kalifornien sedan den 26 december, enligt Reuters. Bland annat ska ett barn dött efter att ett träd fallit över en familjs husvagn förra veckan.

USA:s vädermyndighet National Weather Service (NWS) har varnat för att det nya ovädret lär drabba de flesta av Kaliforniens 39 miljoner invånare. Under måndagen var hundratusentals hem utan ström på grund av de hårda vindarna.

Landets president Joe Biden har gett landets krismyndighet FEMA tillstånd att mobilisera nödresurser i Kalifornien.

Följ ämnen i artikeln