PM Nilsson avgår som statssekreterare

PM Nilsson avgår som statssekreterare.

Avslöjandet om ålfiske ligger bakom beslutet.

”Jag förstår det olämpliga i att statssekreterarrollen är inblandad i den här typen av historier”, skriver han på Facebook.

Statsminister Ulf Kristerssons högra hand PM Nilsson avslöjades i sociala medier för att bedrivit ålfiske utanför Karlskrona, trots att det är förbjudet.

Han ska även ha ljugit för både havs- och vattenmyndigheten och polisen när han togs på bar gärning.

Under torsdagskvällen meddelade statssekreteraren att han lämnar sin post.

”Ålfisket för 1,5 år sedan och turerna runt det har jag tidigare bett om ursäkt för och böter är betalda. Jag förstår också det olämpliga i att statssekreterare är inblandad i den här typen av historier. Sverige befinner sig i ett utsatt läge”, skriver han på Facebook.

”Svårt att göra ett bra jobb”

Så sent som för ett par dagar sedan stod det klart att polisens specialavdelning Noa utredde statssekreteraren för artskyddsbrott, något som försvårat situationen enligt PM Nilsson.

”Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen, den informationen får jag inte av polisen. Jag får heller inte veta om de avskriver anmälan. Men anmälan diskuteras nu i media och i partilpolitiska inlägg. Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb”, skriver Nilsson.

PM Nilsson hoppar av.
PM Nilsson hoppar av.

”Vill tacka Ulf Kristersson”

Ulf Kristersson utsåg PM Nilsson till statssekreterare den 27 oktober i fjol. 54-åringen hade då jobbat på Dagens Industri i nästan tio år. Knappt tre månader efter att han anslöt lämnade han posten.

"Jag vill tacka Ulf Kristersson för hans förtroende, hans varma ledarskap och glada humör. Har en fantastisk stab som var rolig att jobba med. Jag har lärt mig väldigt mycket på en visserligen alltför kort men mycket intensiv tid".

I ett sms till Aftonbladet skriver statsminister Ulf Kristersson att situationen är tråkig.

”PM Nilsson har bestämt sig för att lämna sin tjänst som statssekreterare i Statsrådsberedningen. Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer sakna honom”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN