21-årige Anwar skulle skydda vän – knivmördades

Mördaren fick tre års ungdomsvård

MALMÖ. 21-årige Anwar Kaddah knivmördades när han försökte skydda en vän. Den 17-årige mördaren dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

Anwars mamma hoppas nu på att hovrätten skärper straffet.

– Vad är skillnaden om man är 17 eller 18 år. Han borde fått livstid, säger Ahod Al-Tamimi, Anwars mamma.

En gulgrön undulat sticker upp ur byxfickan ur ett par träningsbyxor. Det är 21-åriga Anwar Kaddah som tar en promenad med sin fågel Kiki. Hans syster har förevigat Anwars nära relation till fågeln med sin mobiltelefon.

– Jag ska visa dig fler filmer. Här är en till när den flyger, säger Ahod Al-Tamimi, Anwars mamma.

Vi sitter i deras kök i en lägenhet i centrala Malmö och Anwars mamma visar filmer på sin son och hans undulat. I nästa film skickar Anwar i väg fågeln med handen på en flygtur. Så fort han kallar på den så flyger den genast tillbaka och sätter sig i hans hand. I en annan film går fågeln på golvet i lägenheten. Den följer Anwar som en hund.

Anwars undulat Kiki följde honom som en hund.
Anwars undulat Kiki följde honom som en hund.

– Anwar var så kärleksfull, säger Ahod.

Den 14 juni förra året knivmördades Anwar Kaddah. Händelsen utspelades intill Möllevångstorget och fångades av en övervakningskamera. En person som stod på en balkong filmade också med sin mobil.

På filmerna ser man hur Anwar och två vänner går på trottoaren. En bil med två personer kör intill och stannar. Föraren är en 22-årig man med kopplingar till grov kriminalitet. Med sig i bilen har han en 17-årig bekant.

Anwar och en av hans vänner går fram till bilen. När 22-åringen och 17-åringen kliver ur börjar en hetsig diskussion som sedan övergår till ett våldsamt slagsmål. En kniv kommer fram och i filmerna syns hur 17-åringen lyfter armen och hugger flera gånger mot Anwar och hans ena vän.

Det var hans sista ord

Aftonbladet har tidigare berättat hur Anwars vän lyckades ta sig in på en restaurang för att få hjälp. Anwar förs till sjukhus med ambulans. Han är vid medvetande när han kommer fram men avlider av sina skador.

– Jag fick en chock när läkaren berättade att han var död, säger Anwars mamma.

Anwar som liten bebis.
Anwar som liten bebis.
Ahod Al-Tamimi med en av sin sons tröjor. Hon har inte tvättat alla hans gamla kläder, utan brukar ibland ta fram och lukta på dem.
Ahod Al-Tamimi med en av sin sons tröjor. Hon har inte tvättat alla hans gamla kläder, utan brukar ibland ta fram och lukta på dem.

Hon och familjen hade skyndat sig till sjukhuset efter att en av Anwars vänner ringt och berättat vad som hänt. Läkaren berättade för dem att Anwar var vid medvetande när han kom in till sjukhuset.

– Läkaren sa att han hade sagt ”Det är min födelsedag i dag. Jag vill komma tillbaka till min mamma” och de sista orden han sa var ”Snälla, säg till min mamma att jag älskar henne.”

När Ahod berättar detta kommer tårarna. Hon har fortfarande svårt att ta in att sonen är borta.

– Han hade framtidsplaner. Han ville starta en egen byggfirma. Han hade precis fått en praktikplats på ett bygge, säger hon och visar en ny mobilfilm.

Det är från klockan fem på morgonen en vardag. På filmen går Anwar från huset i byggarbetskläder.

– Det är hans pappa som har filmat. Han var så stolt och sa ”han har blivit stor nu”.

Anwars bror väntade barn med sin fru och Ahod berättar att Anwar såg fram emot att bli farbror. Anwar, som själv spelade för Rosengårds FF, ville gärna lära barnet att spela.

– Men han hann aldrig träffa honom. Pojken som kom fick namnet Anwar.

Sparat hans kläder

Ahod visar oss Anwars rum. Allt är lämnat som det var innan han dog. Hon öppnar en gardrob. Där ligger hans tröjor prydligt hopvikta. I gardroben bredvid hänger flera av hans kläder.

Ahod Al-Tamimi säger att smärtan efter ett förlorat barn inte går över. ”Han har inte bara mördat min son. Hela familjen har dött”, säger hon.
Ahod Al-Tamimi säger att smärtan efter ett förlorat barn inte går över. ”Han har inte bara mördat min son. Hela familjen har dött”, säger hon.

– Jag har inte tvättat allt. Ibland tar jag fram en tröja och luktar på den. Det luktar fortfarande av honom, säger Ahod.

Hon säger att smärtan inte går över. Att det känns lika mycket varje dag och att hon har förändrats helt efter mordet. Innan var hon energisk, glad och fick mycket gjort. Nu är allt bara svart.

– Han har inte bara mördat min son. Hela familjen har dött. Jag vill inte att någon mamma ska behöva uppleva den smärta jag känner.

Blir knivhuggen i magen

Den unge mannen som överlevde attacken har berättat i förhör att Anwar försökte skydda honom. Det stämmer överrens med bilderna från övervakningskameran. Där syns hur den nu morddömde 17-åringen har något blankt i handen. Han hugger mot Anwars vän med föremålet. Vännen faller och blir liggande. Då går 17-åringen till attack igen. När Anwar ser det skyndar han sig fram för att hjälpa vännen. Men blir då själv svårt knivhuggen i magen.

– Vi har sett de här filmerna flera gånger under rättegången. Det var smärtsamt, säger Ahod.

22-åringen friades för mord men dömdes till fyra månaders fängelse för två fall av misshandel och grov olovlig körning. 17-åringen, som knivhögg Anwar, dömdes till tre års sluten ungdomsvård för mord.

– Det är inte rättvist. Om han hade varit 18 år så skulle det ha blivit mellan 15 år till livstid. Var är skillnaden mellan 17 och 18 år?

Under lördagen höll Anwars familj en manifestation på Stortorget i Malmö mot våld. Ett 50-tal personer samlades och höll upp plakat och bilder på Anwar.

Hade inte pistol

Issam Kaddah, Anwars pappa, höll ett plakat med texten ”Hur mycket är ett oskyldigt liv värt i Sverige? Vår sons liv var enligt tingsrätten värt 3 år sluten ungdomsvård”. Han förklarar att manifestationen också är för allt annat som händer Sverige och alla andra mordoffer.

– Kriminella använder killar mellan 13 och 17 för att göra brott åt dem. För de får inte straff. Ett mord är ett mord. Det måste ge ett rejält straff. Det är enda sättet att stoppa det här. Hur många unga ska behöva dö innan man ändrar lagen? säger Issam.

Både familjens advokat och åklagaren har överklagat domen till hovrätten.

Ahod hoppas innerligt att domen mot 17-åringen skärps. Hon förstår inte att ett mord på en ung, oskyldig människa kan leda till ett så kort straff. Och tillägger lite filosofiskt:

– Min Anwar hade varken kniv eller pistol i sin ficka. Han hade en fågel.

Publisert:

LÄS VIDARE