S utreder gängrykten i Botkyrka

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-02-03

Partisekreterare Tobias Baudin (S). Arkivbild.

Socialdemokraterna går nu vidare med uppgifterna om att personer med gängkopplingar deltagit i medlemsmötet i Botkyrka då den lokala S-ledaren röstades bort.

– Vi fick in ett namn i går, vi kommer nu göra vad vi kan för att gå till botten med det. Om det är en gängkriminell som finns i vårt parti, oavsett var, så kan man inte vara medlem, säger partisekreteraren Tobias Baudin till P1 Morgon på fredagen.

Det var förra lördagen som medlemmarna i Botkyrkas arbetarekommun skulle ta ställning till om de hade förtroende för gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Svaret var nej – hon röstades bort med siffrorna 91–88.

Bakom omröstningen ligger en infekterad konflikt. Efter mötet har flera medier rapporterat om att hennes motståndare ska ha värvat många nya medlemmar inför mötet och att det också fanns kopplingar till gängkriminella bland dessa.

Så sent som i onsdags sade Tobias Baudin att uppgifterna visserligen är chockerande, men att det inte fanns något att gå vidare på.

Har partiet tagit för lätt på uppgifterna?

– Nej, det tycker jag inte. Men först var det väldigt många olika typer av uppgifter som kom fram. Då sade vi att det är svårt för oss att göra något om vi inte får in någon person som vi kan titta på, säger Baudin till TT men konstaterar att det nu, efter fem dagar, har skett.

Han säger att han följer utredningen även om det i första hand är distriktets och arbetarekommunens ansvar att reda ut vad som skett.

– Jag försäkrar mig om att de verkligen jobbar med det här, säger Baudin och uppmanar folk att höra av sig till partiet eller polisen om de har uppgifter som kan vara av betydelse.