Polisen hårdbevakar viktig gasanläggning efter norska drönarlarmen

Publicerad 2022-10-17

Drönarobservationerna fortsätter att strömma in i Norge.

Två ryssar har gripits med drönare, luftrum har stängts och nu helikopterbevakar polisen en gasprocessanläggning.

– Detta är en anläggning som har stor betydelse för energileveransen till Europa, säger Victor Fenne-Jensen på polisen Sørvest, till VG.

Efter explosionerna vid Nord Stream 1 och 2 höjde Norge sin beredskap. Sedan dess har flera misstänkta drönare observerats i landet, bland annat vid flera oljeplattformar i Nordsjön.

Nu har polisen Sørvest beslutat om att sätta in helikopter för att bevaka gasprocessanläggningen i Kårstö, Rogaland, rapporterar VG.

Hemvärnet bevakar anläggningen sedan explosionerna vid Nord Stream 1 och 2. I torsdags slog försvaret larm om en misstänkt drönare i området kring gasprocessanläggningen.

 

Kartor visar: Rören sprängdes i en avgörande zon

 

Två dagar senare gjordes en liknande upptäckt av en misstänkt drönare och nu utökas bevakningen med polishelikopter. Anläggningen har en stor betydelse för norsk oljeindustri och har en avgörande roll i transport och hantering av gas och olja från kusten, rapporterar VG.

– Fallen är under utredning. Vi nyttjar de resurser vi har tillgängliga, både internt och externt. Det finns ingen misstänkt under omständigheterna, säger Amund Preede Revheim vid Nordsjö- och miljösektionen i Sørvest polisdistrikt, till VG.

Under söndagen upptäckte flygtornet på Sola flygplats i Stavanger en misstänkt drönare på hög höjd. Personalen slog larm till polisen och stängde tillfälligt luftrummet både över Sola flygplats och flygplatsen i Haugeseund.

Ryss fotade försvarets helikoptrar

Två ryska män har häktats efter att ha stoppats med drönare. Den 11 oktober greps en 50-årig rysk man vid en gränskontroll när han skulle lämna Norge och resa in i Ryssland. Tullen upptäckte två drönare i hans bagage och elektroniska lagringsenheter, rapporterar NRK. Tre dagar senare greps en 51-årig rysk man med en drönare på Tromsö flygplats. I det fallet har polisen hittat bilder på flygplats och Försvarsmaktens helikoptrar. Båda männen har överklagat häktningarna.

– Det finns flera misstänkta händelser, men jag vill gå in mer i detalj. Det finns incidenter som vi har fått tips om, och som vi utreder vidare, säger Trond Hugubakken, presstalesperson på norska säkerhetstjänsten PST, till NRK.

I Norge är det olagligt att flyga drönare mindre än fem kilometer från flygplatser. Det råder totalförbud för ryska medborgare att flyga drönare i Norge efter Rysslands invasion av Ukraina.

– De fall vi har sett de senaste dagarna understryker vikten av all beredskap vi har satt upp efter krigsutbrottet i Ukraina. Och vi kan inte heller utesluta att det kommer fler sådana fall i framtiden, sa justitieminister Emilie Enger Mehl på en pressträff under måndagen.

Flera ryssar har gripits för att ha fotograferat ett föremål som är förbjudet att fota.

Ambassaden rasar: ”Psykos”

Den 11 oktober greps också tre ryska män och en rysk kvinna efter att ha fotograferat ett föremål som är förbjudet att fota, rapporterar VG. De hade korsat gränsen via Finland och uppgett att de turistade i Norge. När polisen kontrollerade deras bil hittades fotoutrustning och omfattande fotomaterial, skriver VG. De har nu häktats i sju dagar.

 

Irans gåva till Putin sprider oro i Ukraina

 

Ryska ambassaden rasar över att ryssar frihetsberövats.

”Vi ser bekymrat på den psykos som utspelar sig i Norge, där vanliga turister öppet fört in utrustning till Norge och öppet filmat den vackra naturen utan att dölja syftet med sin resa. Inte särskilt ”spionaktigt”, eller hur?”, skriver ambassaden till norska nyhetsbyrån NTB, rapporterar Dagbladet.

Polisen: Tar alla larm på allvar

Polisen utreder nu flera drönarobservationer längs hela kusten och efterlyser tips från allmänheten.

– Det är viktigt för oss att betona att vi tar alla tips om drönarobservationer på allvar och uppmanar allmänheten att informera oss oavsett om man är osäker på vad man kan ha sett. Ta gärna bilder eller filmer om det är möjligt, säger Amund Preede Revheim, till VG.

Polisen Amund Preede Revheim uppmanar allmänheten att fotografera potentiella drönare.

Följ ämnen i artikeln