Generalkonsulat i Ryssland snart avvecklat

TT

Publicerad 2023-08-25

Det svenska utrikesdepartementet vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.

Det svenska generalkonsulatet i S:t Petersburg ska vara helt avvecklat senast den 31 augusti, skriver utrikesdepartementet på sajten Sweden Abroad.

Generalkonsulatet är redan stängt. Svenska medborgare som vill ansöka om pass eller behöver konsulärt stöd uppmanas att kan vända sig till Sveriges ambassad i Moskva.

Det var i slutet av maj som Moskva meddelade att det svenska generalkonsulatet ska stängas och att Ryssland även stänger sitt generalkonsulat i Göteborg.

”Enligt Wienkonventionen kan konsulat upprättas på en annan stats område endast med den mottagande statens samtycke”, konstaterar svenska UD.

Beslutet i maj kom efter svenska och ryska utvisningar av respektive lands diplomater vid ambassaderna och skedde i ljuset av de försämrade relationerna efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

– I vanliga fall blir det ett problem om man inte har full bemanning på ambassaderna. Speciellt om de som utvisas är nyckelpersoner. Det innebär att relationerna försämras ytterligare, men vi är ju redan det som Ryssland betraktar som ”ett ovänligt land”, sade Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT i maj.

ANNONS