Alingsås i chock sedan 15-åring hittats död

Jens Bornemann/TT

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2023-10-09

Den 15-årige pojkens död har väckt starka reaktioner i Alingsås. Inte minst på högstadieskolan där han gick.

– Det är läskigt och ledsamt på samma gång, säger en skolkamrat till TT.

Måndagsmorgonen är lugn i den lilla staden nordost om Göteborg. Men bakom fasaden är stämningen uppriven. Flera av de personer som TT pratar med vittnar om chock, bestörtning och sorg efter det att en pojke hittats död i Säveån i söndags.

Upptäckten gjordes efter en omfattande sökinsats som pågick under stora delar av förra veckan. Samtidigt sitter en 16-åring häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Det är svårt att beskriva hur det känns, säger en 13-årig skolkamrat till den döde pojken.

Tillsammans med två klasskamrater står hon framför den minnesplats som bildats vid polisens avspärrningar, nära där kroppen hittades. Vid vägkanten ligger blommor, tända ljus och två gosedjur.

– Även om man inte kände honom så bra såg man honom väldigt ofta på skolan. Nu kommer man inte göra det. Det är läskigt och ledsamt på samma gång, säger 13-åringen.

”En stor sorg”

En bit bort står familjevännen Sinnika. Tårarna rinner längs kinderna och röster brister när hon pratar om den döde pojken.

– Vi har känt varandra i minst fem år. Han var med oss i sommarstugan och badade bastu. Han fick glass av min mamma. Han var så snäll och rar och omtänksam.

Varje dag tar hon cykeln till jobbet – en väg som går förbi minnesplatsen.

– Det är kusligt. Jag tror inte jag kommer kunna cykla här längre.

I centrala Alingsås håller Christinae kyrka öppet under måndagen, med bland annat kommunens krisstöd på plats.

– I en liten stad som Alingsås blir det väldigt synligt. Att något sådant kan ske är en stor sorg, säger kyrkoherden Katarina Egfors Härnring.

Samtidigt har skolorna i Alingsås på olika sätt förberett sig för att möta elevernas reaktioner under dagen. Högstadieskolan där 15-åringen gick höll öppet redan under söndagen, innan dödsbeskedet kom från polisen.

– Det var ett 20-tal elever som kom, i huvudsak från hans klass. Det var en lugn och dämpad stämning, präglad av stundens allvar, säger Helena Balte, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås kommun.

Skolan håller kvällsöppet

Efter dödsbeskedet kommer skolan att hålla öppet även under måndagseftermiddagen och kvällen. För att möta de ungas behov har bland annat elevhälsan förstärkts.

– Fokus i dag är att vara lyhörda för elevernas känslor, framför allt på den berörda skolan men även på andra skolor, säger Helena Balte.

– Lektionerna genomförs utifrån ordinarie planering, men med stor lyhördhet för tankar, frågor och känslor som uppstår. Det är ju en situation som är fruktansvärd, för alla. Så det handlar om att mötas tillsammans i det.

Den 15-årige pojken spelade ishockey i ett av Frölundas ungdomslag. Dödsbeskedet har tagit föreningen hårt, skriver klubben i ett uttalande.

”I denna svåra stund av sorg och saknad har Frölunda HC lagt fokus på stöd till hans familj, ledare och lagkamrater med familjer. Föreningen har tagit professionell hjälp för att alla skall få den hjälp och det stöd de behöver”.

ANNONS