Hårt belastade sjukhus – svininfluensan kan få fäste

Publicerad 2022-12-07

Norge varnar för att svininfluensan är tillbaka i år – även i Sverige har ett flertal fall rapporterats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt är sjukhusen hårt belastade då RS-virusvågen slagit till med full kraft.

– Svininfluensan har inte tagit över spridningen ännu, men det finns en risk att det gör det säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det finns en risk att Svininfluensen tar över spridningen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vi har precis klivit in i årets influensasäsong, konstaterar epidemiologen AnnaSara Carnahan. H1N1 – i folkmun svininfluensan – kan som i Norge komma att bli det dominerande viruset i år.

AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Än så länge ser vi en blandning av olika virussorter. Det handlar om H1N1 och H3N2, den gamla HongKong-influensan. Svininfluensan kom till Sverige 2009 och har dominerat vissa säsonger. Men nu var det flera år sedan sist, säger AnnaSara Carnahan.

Senast Sverige hade en intensiv säsong med stor smittspridning av H1N1 var under vintern 2015-2016. Viruset har förändrats sedan dess och undviker nu tidigare immunitet bättre.

– Vad som kommer hända vet vi inte ännu. Båda virussorterna kan spridas, men vi hade en del smittade med H3N2 förra året. Vi hade även fall av H1N1 2019 till 2020, men eftersom att det var länge sedan vi såg en intensiv säsong av H1N1 har fler hunnit bli mottagliga, säger hon och fortsätter:

– Dessutom har få barn hunnit få influensan till följd av pandemin. Det är därför större risk för utbredd smittspridning bland skolbarn, oavsett vilken influensasort det är/gäller.

Viruset H1N1, Svininfluensan

Smittspridningen ökar

Just nu ses även en ökad smittspridning av covid-19 och RS-viruset. I bland annat Jönköpings län har man infört nya rekommendationer till följd av att många barn har behövt vårdas på sjukhus.

339 fall av RS-virus rapporterades vecka 47, vilket motsvarar 40 procent fler än veckan innan. Majoriteten av de som smittats är under fem år.

– Vi ser en brant ökning av antalet fall av RS-virus och har ännu inte nått toppen. Det finns de som blir svårt sjuka, men för de flesta ter sig som en vanligt förkylning.

Antalet influensafall har ökat från 57 till 150 fall mellan vecka 46 och 47, enligt Folkhälsomyndigheten.

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Där räknar vi antalet rapporterade influensafall tillsammans och ser en blandning av H1N1 och H3N2.

Det kan vara svårt att urskilja symtomen och vilken influensasort man har fått, säger AnnaSara Carnahan.

– Det är svårt att veta att man har influensa om man inte blivit provtagen, det kan lika gärna vara covid-19 eller någon annan slags infektion. Det är viktigt att man tänker på att stanna hemma från olika aktiviteter om man är sjuk. Om man tillhör någon riskgrupp så ska man vaccinera sig, säger hon.